Actualitate

Ioan Rus, sancţionat cu avertisment de CNCD pentru afirmaţiile despre românii din diaspora

Fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus a fost sancţionat cu avertisment de CNCD, pentru afirmaţiile potrivit cărora românii muncesc în străinătate, în construcţii, pentru un salariu de 1.500 de euro şi, "de banii ăştia, copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă".

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat vineri că decizia în cazul lui Ioan Rus a fost luată în unanimitate, în şedinţa de miercuri a Colegiului Director.

Csaba Asztalos a precizat că în stabilirea sancţiunii s-a luat în considerare faptul că Ioan Rus şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Transporturilor în urma declaraţiilor făcute despre românii din diaspora şi şi-a cerut scuze public pentru aceste afirmaţii.


CNCD a stabilit că declaraţiile lui Ioan Rus aduc atingere demnităţii umane pentru românii care lucrează în străinătate şi pentru familiile acestora, fiind încadrate ca faptă de discriminare.

Fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus a declarat, pe 10 iunie, într-o emisiune la Digi 24, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate şi despre cât câştigă aceştia muncind în construcţii, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că "de banii ăştia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă".


"România are trei milioane de oameni, să zicem, din forţa activă, în acest moment, în occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia, copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate", a spus Ioan Rus.

Pe 11 iunie, Ioan Rus şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Transporturilor, pe care o ocupa din iunie anul trecut.

Etichete: diaspora ioan rus
Ultimele Stiri
abonare newsletter