Actualitate

DNA extinde urmărirea penală pe numele senatorului Alexandru Cordoș

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Cluj au dispus extinderea urmării penale față de senatorul PSD Alexandru Cordoș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.

De asemenea, procurorii au extins urmărirea penală și față de omul de afaceri Dorin Dumitru Mureșan, administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență, în formă continuată și evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2013 — 2015, senatorul Alexandru Cordoș, în schimbul unor foloase necuvenite, a pretins față de Dorin Dumitru Mureșan că are influență asupra unor persoane din conducerea Companiei de Apă Arieș și Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) și că va interveni pe lângă aceștia pentru câștigarea de către firmele administrate de omul de afaceri a unor proceduri de achiziție publică organizate având ca obiect închirierea de utilaje.


Procurorii susțin că influența pe care Alexandru Cordoș a pretins că o are pe lângă persoanele respective a fost una reală, firmele respective câștigând procedurile de achiziție publică organizate de SISETN și Compania de Apă Arieș.

Pentru "sprijinul" acordat, Dorin Dumitru Mureșan i-a remis în repetate rânduri lui Alexandru Cordoș, cu titlul de foloase necuvenite, diverse sume de bani al căror cuantum nu a putut fi stabilit în mod cert până în prezent.


Pentru disimularea provenienței reale a unei părți din banii remiși cu titlul de foloase necuvenite, omul de afaceri a angajat la una dintre firmele sale o rudă a senatorului, începând cu data de 19 noiembrie 2013, cu un salariu înscris pe statul de plată de 900 lei.

Anchetatorii mai spun că probele administrate în cauză au relevat faptul că respectiva persoană nu a prestat până în prezent niciun fel de activitate în interesul societății comerciale angajatoare.


În cursul anului 2014, una din firmele administrate de Dorin Dumitru Mureșan a desfășurat operațiuni comerciale cu alte societăți comerciale, privind printre altele și închirierea de utilaje, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligațiilor legale prin evidențierea în acte contabile sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, înregistrând achiziții fictive, în scopul obținerii de deduceri fiscale ilegale.

Prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului de către firma administrată de Dorin Dumitru Mureșan este de 238.327 lei, din care TVA 142.996 lei și impozit pe profit 95.330 lei.


Inițial, în aprilie 2015, senatorul Alexandru Cordoș a fost pus sub acuzare de DNA pentru complicitate la trafic de influență, iar soția sa, Mihaiela Lucia Cordoș, referent la Spitalul Clinic Județean Cluj, este urmărită penal pentru trafic de influență, iar fiica, Andreea Alexandra Cordoș, este acuzată de complicitate la trafic de influență, în formă continuată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter