Actualitate

RAR a verificat maşinile în trafic. Câte amenzi au primit şoferii clujeni şi care au fost cele mai des întâlnite probleme tehnice

În primele 6 luni ale acestui an Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, la nivelul județului Cluj, 1.374 vehicule. Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor inspectate, aproape jumătate (48,11%) au avut diferite probleme tehnice sau legate de documente.

Potrivit unui comunicat de presă al RAR, din totalul maşinilor controlate, 32,68 % au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate), 1,6% dintre vehicule au avut probleme legate de identificare (neconcordanțe între seria poansonată pe șasiu/caroserie și cea din acte, schimbarea culorii autovehiculului sau a destinației de utilizare), 2,55 % dintre vehicule au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false, lipsa actelor).

În urma analizei emisiilor poluante, la 7,96% dintre vehiculele oprite inspectorii RAR au constatat depășirea nivelului maxim admis.


Inspectorii RAR au descoperit și 66 autovehicule care prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor periculoase constatate la sistemul de frânare și la direcție. În aceste situații una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român.

RAR spune că numărul vehiculelor cu probleme tehnice a scăzut cu 3% față de aceeași perioadă a anului trecut.


În urma acestor controale desfășurate la nivelul județului Cluj de Registrul Auto Român și Poliția Rutieră în prima jumătate a acestui an, au fost aplicate 416 amenzi și au fost reținute 381 de certificate de înmatriculare. Când vehiculul este imobilizat de Poliție ca urmare a gravității defecțiunilor constatate, inspectorii RAR procedează la anularea inspecției tehnice periodice.

Directorul General al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfașurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter