monitorulcj.ro Menu
Actualitate

(P) „Balaurul din Transilvania” la Salina Turda

Descoperă Transilvania şi Banatul aşa cum nu le-ai mai văzut, într-un documentar turistic cu sporturi extreme regizat de Sabin Dorohoi unde artistul acrobat Flaviu Cernescu joacă rolul principal.

Duminică, 5 iulie, orele 13:00 în amfiteatrul Salinei Turda va avea loc premiera filmului “Transylvania Dragon”. Un documentar sportiv şi turistic despre câteva din atracţiile turistice ale Transilvaniei şi Banatului.

Documentarul "Transylvania Dragon" spune povestea lui Flaviu Cernescu, un inginer IT, care a renunţat la job pentru a se dedica sportului şi acrobaţiei. De 10 ani merge pe monociclu şi sfidează gravitaţia pe o chingã de numai 2 centimetri, denumită slackline. Este supranumit “Balaurul”! În 1638 un acrobat a mers pe sfoară la înălţime în mai multe oraşe din Transilvania. După 377 de ani Flaviu a decis să plece pe urmele lui. Aşa că a îmbrăcat mantia de "Balaur", a luat monocilul, şi a pornit la drum. În această călătorie epică vom redescoperi România de la înălţimea corzii acrobatice: oraşe istorice, tradiţii milenare şi locuri sălbatice. Vom înfrunta conflicte, momente ricante şi vreme capricioasă, dar vom descoperi oameni fantastici.


Practic filmul "Tansylvania dragon" este un documentar turistic de promovare a României prin sporturi extreme şi poveşti ale unor oameni "faini". În aventura sa prin Banat şi Transilvania, Flaviu va face acrobaţii în locuri neaşteptate, în centrele unor mari oraşe şi în sălbăticie. Vom descoperi astfel o fărâmă din istoria metalurgică a Reşiţei, peisajul de basm de la cascada Bigar, Istoria lui Hercules şi înfiinţarea staţiunii Băile Herculane, legenda Castelului Corvinilor, cum a reuşit un comandant de escadrilă să salveze oraşul Orăştie în al doilea Război Mondial, vom fredona în Timişoara "Pour Toi et moi", una din piesele de la concursul Eurovision (selecţia Naţională) din 2013, vom merge sub nivelul mării în Salina Turda unde Flaviu a făcut una din cele mai spectaculoase treceri pe chingă subterane din lume, apoi în munţii Maramureşului unde vom descoperi ce acrobaţii se pot face pe Mocaniţă din mers, vom traversa Transfăgărăşanul şi vom încheia turul cu Alba Iulia, chiar de ziua naţională a României.

Filmul a fost produs de Western Transylvania Studios, o nouă casă de producţie din Vestul Ţării şi regizat de Sabin Dorohoi, bănăţean la origine.


Sabin Dorohoi este laureat al peste 40 de nominalizări şi premii internaţionale. Din cele treisprezece filme de scurtmetraj realizate, ultimele cinci (“Ghela” , “Visând la Galapagos” , “Clopotul”, “Fata din Transilvania” şi “Calea Dunării”) i-au adus cele mai multe distincţii internaţionale la festivaluri precum: Palm Springs, Reykjavic, Geneva, Chicago, TIFF, Roma, Regensburg, Sardenia şi Festivalul de film Est European din Hollywood.