Actualitate

Manuel Valls, citat în instanţă pentru declaraţii controversate la adresa romilor din România. În 2012, Valls a vizitat o comunitate de romi de la Câmpia Turzii: "Franţa nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei"

Premierul Franţei, Manuel Valls, a fost citat pentru joi după-amiază la o instanţă din Paris, în procesul intentat de o organizaţie nonguvernamentală după declaraţii controversate despre romi din România şi Bulgaria, informează site-ul cotidianului Le Parisien.

Asociaţia Vocea Romilor, activă în zona Seine-Saint-Denis, a depus plângere în justiţie împotriva lui Manuel Valls, pe care îl acuză de "instigare la ură rasială" după declaraţii făcute în anul 2013.

Manuel Valls a declarat, în septembrie 2013, în calitatea de ministru de Interne, că romii din Franţa nu doresc să se integreze, apreciind că "au vocaţia de a reveni în România şi Bulgaria".


Pentru această declaraţie, actualul premier al Franţei a primit citaţie de a se prezenta joi după-amiază la Curtea de Apel din Paris.

Tribunalul din Paris a declinat competenţa în acest caz, dosarul fiind transmis Curţii de Apel.


În 2012, pe când era ministru de interne, Manuel Valls a vizitat la Câmpia Turzii o comunitate de romi. Manuel Valls declara la vremea respectivă că Franţa "nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei", el spunând că, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriaţi prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere.

În vara anului 2012 , mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliţie, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga şi protestul unor asociaţii, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene. La sfârşitul lui august 2012, Manuel Valls a anunţat, referitor la România şi Bulgaria, că vrea "să înţeleagă de ce nu se desfăşoară politici de inserţie puternice". Anterior, el a acuzat "ţările de origine" că implimentează "politici care discrimnează de decenii aceste populaţii", confruntate cu sărăcia, şomajul şi analfabetismul.


La Câmpia Turzii, actualul premier Manuel Valls a venit însoţit de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve. Comunitatea de romi de la Câmpia Turzii este formată din 1000 de persoane, iar în cartierul Lut, unde oficialii francezi au mers în vizită, trăiesc aproximativ 300 de romi.

Reprezentanţii Prefecturii Cluj precizau în urmă cu trei ani că vizita ministrului de interne Manuel Valls nu are legătură cu expulzările care au avut loc în Franţa. „Vizita miniştrilor a fost organizată de Institutul Cultural Francez şi nu trebuie privită în legătură cu Franţa. Ei nu au venit să vadă problemele comunităţii rome, nu este treaba statului francez, ci au venit să vadă proiectul cu finanţare europeană privind integrarea romilor, un model de bună practică, funcţional", precizau reprezentanţii Prefecturii Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter