Actualitate

PREMIERĂ în România, în prelevarea de organe. La operaţie AU PARTICIPAT şi medici din Cluj

Medicii au recoltat azi-noapte un rinichi transplantat în urmă cu doar trei luni, de la un bărbat de 36 de ani aflat în moarte cerebrală.

De la acelaşi donator a fost prelevat şi ficatul. Cele două organe au ajuns la Cluj-Napoca, respectiv Bucureşti. Operația de prelevare de organe a durat mai bine de trei ore şi la ea au participat şase medici din Oradea și Cluj-Napoca, informează Digi24.ro.

„Este prima dată când se încearcă și se realizează un retransplant, rinichiul transplantat va fi retransplantat mai departe altui pacient. Cordul nu se va transplanta din motive legate de receptorul de la Târgu Mureș”, a declarat Sorin Ianceu, medic chirurg.


În aprilie, bărbatul de la care s-au prelevat cele două organe a primit o șansă la viață. Medicii i-au transplantat un rinichi donat chiar de tatăl său. În urmă cu o zi însă, pacientul a intrat în moarte cerebrală din cauza unui accident vascular cerebral hemoragic. „Este o operație mai specială, este vorba despre un pacient transplantat renal în clinica noastră care acum se află în moarte cerebrală și familia și-a dat consimțământul pentru donare”, a declarat Florin Elec, medic specialist urolog.

Ficatul prelevat a ajuns la Institutul de Transplant Hepatic Fundeni, în timp ce rinichiul a fost transportat la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca. În cele două centre, specialiștii vor face teste de compatibilitate pentru a găsi persoanele potrivite cărora să le fie transplantate organele.

Ultimele Stiri
abonare newsletter