Actualitate

Un fost vicepremier clujean, implicat într-un dosar de corupţie

Numele Csillei Hegedus, vicepreședinte executiv al UDMR, apare în rechizitoriul prin care primarul din Miercurea Ciuc, Robert-Kalman Raduly, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu și conflict de interese.

Numele celei care în anul 2014 a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii, iar ulterior a devenit ministru al Culturii și vicepremier, apare în declarația dată ca martor de directorul Direcției Județene pentru Cultură Harghita, Laszlo Bakos.

Bakos susține că Csilla Hegedus i-a dat ordin să emită un aviz favorabil pentru extinderea sediului filialei din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia, proiect ce era susținut și de primarul Raduly.


"Acest martor a relatat că pentru emiterea avizului favorabil nu erau îndeplinite condițiile legale, însă a primit ordin de la Hegedus Csilla, care în acea perioadă era secretar de stat în cadrul  Ministerului Culturii și practic l-a obligat să dispună întocmirea avizului pentru lucrările de construcție la sediul din Miercurea Ciuc al Universității Sapientia. Deși proiectantul nu a efectuat niciuna din modificările indicate de specialistul în protecția monumentelor istorice din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Harghita și de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Brașov, prin dispoziția nr. 47/11.06.2014 a directorului  Direcției Județene pentru Cultură Harghita, emisă fără nici un fel de considerent tehnic, ci exclusiv în baza solicitării secretarului de stat al Ministerului Culturii, așa cum se arată în motivarea dispoziției, s-a ordonat întocmirea avizului favorabil din 11.06.2014", se arată în rechizitoriu, potrivit Agerpres.

În plus, martorul a menționat în declarația sa date referitoare la legăturile dintre firma Multinvest Târgu Mureș, care a asigurat proiectarea construcției, și Csilla Hegedus.


În ceea ce privește avizul pe care în cele din urmă l-a eliberat, Laszlo Bakos a invocat relația de subordonare instituțională față de Csilla Hegedus.

"În acord cu declarația martorului Bakos Laszlo, în sensul relațiilor de subordonare în care s-a aflat la emiterea dispoziției pentru  întocmirea avizului, Ministerul Culturii a precizat că Hegedus  Csilla a exercitat funcția de secretar de stat în cadrul ministerului, de la data de 27.03.2014 până la data de 24.11.2014, când a devenit ministru și pe parcurs, pentru o scurtă perioadă, viceprim-ministru", se mai precizează în rechizitoriu.


În document este prezentat și un fragment din dispoziția nr. 47/11.06.2014, în care este menționată intervenția secretarului de stat Csilla Hegedus: "(...) urmare a solicitării cabinetului secretarului de stat al Ministerului Culturii, în calitate de director executiv la Direcția Județeană pentru Cultură Harghita dispun compartimentului de specialitate să elibereze avizul favorabil".

Primarul din Miercurea Ciuc, Robert-Kalman Raduly, și viceprimarului Domokos Szoke au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, în stare de arest la domiciliu, într-un dosar în care sunt acuzați de abuz în serviciu.

Etichete: coruptie
Ultimele Stiri
abonare newsletter