Actualitate

Marin Moraru, la Cluj: „Noi nu știam să umblăm după bani, noi căutam bucuria facerii, a găsirii în repetiții a personajului”

Marin Moraru, omagiat anul acesta la TIFF cu Premiul pentru Excelență, a fost prezent sâmbătă după-amiază la Cinema Artă din Cluj-Napoca, unde a avut loc proiecția filmului „Operațiunea Monstrul”.

După proiecție, Marin Moraru a povestit despre filmul care la anul va împli 40 de ani de la premieră, și a răspuns întrebărilor din public.
Despre actorie, maestru a declarat: „Această facere, acest fermecător făcut al artei nu trebuie vorbit. El seamănă cu un balon și dacă îl înțepi dispare. Nu se vorbește despre actul artistic, se face.”

El a vorbit apoi despre diferențele dintre actorii din generația sa și cei de acum: „Pe vremea mea, nu știam decât de meserie. Erau rari cei care mergeau la radio, tv, film.  Acum este o pleiadă întreagă de actori care fojgăie după mijloace financiare. Această meserie care se întâmpla la teatru nu se mai întâmplă. Am vazut o repetiție cu un regizor, un suflor și un actor pe scenă. Sufleorul dădea replica celor 10 actori absenți. In situația asta, eu îi omor pe toți și mă duc liniștit la pușcărie. Cam așa arată această lupta bezmetică din punct de vedere financiar care nu e benefică acestei arte. Noi nu știam să umblăm după bani, noi căutam bucuria facerii, a găsirii în repetiții a personajului. Acum actoria a devenit o treabă de a funcționa, dacă merge bine merge, dacă nu, asta e, merge și așa. E trist, dar adevărat”, a spus cunoscutul actor.  


El le-a mărturisit clujenilor prezenți la proiecție că e foarte greu să fi un actor bun și să reziști în timp. „Un actor ar trebui să fie mereu în vitrină și să fie foarte bine așezat. Pentru că dacă dispari mult timp trebuie să o iei de la început. Practic trebuie să fie mereu bun. E ușor de spus, dar greu de făcut.”

Întrebat de public despre performanțele pescărești ale lui Toma Caragiu și ale lui Octavian Cotescu, Marin Moraru a spus că nu erau nici pe departe pescari. „Nici nu știau să țină o gafă în mână, n-ați văzut? Iar pick-up-ul îl dădeau mereu peste cap, în partea cealaltă. Dar erau drăguți, amândoi, erau. Cuvântul «erau» e îngrozitor”, a spus actorul cu lacrimi în ochi.  


El a mărturisit că fost pescar înrăit: „Ne sculam la 4 noaptea cu Amza și plecam la Dunăre și legam forfacul la lumina farurilor. Și făceam mămăligă 6-4 (6 linguri de mălai și 4 de făină), frecată bine și dădeam cu ea de pamînt până devenea plastelină. Visam ca bambina mea să fie spartă de un crap. Bambina e de plastic, n-are cum să se spargă, dar așa ne plăcea să visăm. E plăcut să visezi. Și Mazilu zicea: «E mai plăcut să visezi la Veneția decât să fii la Veneția». Toate visele sunt mult mai plăcute decât realitatea”, a spus actorul  

La final, Marin Moraru a primit flori, iar de la o asociație pescărească din Cluj a primit un tricou inscripționat cu numele lui, de care a fost foarte încântat.

Etichete: film tiff marin moraru
abonare newsletter