Social

Contre în PSD pe tema alocaţiilor copiilor

Dublarea alocaţiilor copiilor a generat discuţii în ultima perioadă, cu atât mai mult cu cât iniţial toată lumea se întreba unde se vor găsi bani pentru acoperirea acestora.

O nelămurire a venit de la ministrul Muncii Rovana Plumb care a anunţat că va transmite o adresă prin care solicită Curţii Constituţionale câteva explicaţii. Reacţia ministrului Muncii a venit după declaraţia premierului Victor Ponta, care consideră că ideea unei alocaţii egale pentru toţi copiii este nepractică.

În funcţie de venituri

Astfel, Plumb cere lămurirea unui aspect şi anume dacă alocaţia de stat pentru copii este un drept universal egal sau aceasta poată fi acordată diferenţiat, în funcţie de veniturile unei familii.


„Am făcut o adresă către Curtea Constituţională prin care vrem să ştim dacă acest drept universal înseamnă un cuantum al alocaţiei egal pentru toţi copiii sau faptul că toţi copiii pot să primească o alocaţie, dar putem să dăm şi diferit în funcţie de nevoile copiilor care vin din familiile defavorizate. În ceea ce priveşte alocaţia de stat, vrem să ştim foarte clar dacă acest drept universal se aplică fără discriminare în ceea ce priveşte cuantumul sau se poate face diferenţiat în funcţii de nevoile copilului“, a declarat, joi, ministrul Muncii, care a precizat că săptămâna viitoare va trimite această adresă.

Argumentele premierului

Înainte cu o zi, premierul Ponta a afirmat că ideea unei alocaţii egale pentru toţi copiii este nepractică, deoarece trebuie o diferenţiere în funcţie de venitul părinţilor, arătând că ar fi preferat să urce alocaţia peste 84 de lei pentru familii cu venituri mici şi să nu o dubleze şi pentru cei cu venituri suficiente.


El s-a referit la viitorul nivel al alocaţiei pentru copii, dublată în Parlament de la 42 lei la 84 lei, de mai multe ori cu expresia „82 de lei“.

„Opinia mea este că alocaţia pentru copii trebuie să fie diferenţiată, în funcţie de cine are nevoie de bani, pentru că 82 de lei pentru o familie amărâtă sunt foarte puţini şi 82 de lei pentru o familie care are posibilităţi nu contează, probabil că nici nu-şi încasează. Ideea de a da 82 de lei la toată lumea în mod egal e o idee pe care eu o consider nepractică. Aş fi preferat să dau nu 82, ci, nu ştiu, 164 sau 328 de lei la familiile care au venituri reduse (...) şi să nu mărim la cei care oricum nu vor lua cei 42 de lei, pentru că au părinţii venituri suficiente şi la care cei 42 de lei nu contează“, a declarat, premierul Victor Ponta.


Cuantumul alocaţiei pentru copii se va dubla şi va ajunge astfel la 84 de lei. Deputaţii au votat săptămâna trecută un amendament al Partidului Naţional Liberal care prevede dublarea acestui venit. Decizia a mers la votul final al Camerei Deputaţilor, care a susţinut proiectul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter