Actualitate

“Buftea de Cluj”, în impas. Banii europeni ar putea fi pierduți

Construirea Centrului Regional de Industrii Creative și IT, cunoscut și sub numele de Buftea de Cluj a ajuns în impas din cauza firmei Valve International care este în insolvență.

În aceste condiții, luni, Primăria Cluj-Napoca a decis rezilierea contractului cu firma constructoare și acum este nevoită să organizeze din nou licitație pentru continuarea lucrărilor, scrie Ziar de Cluj. Pe lângă faptul că desemnarea unui alt constructor se poate prelungi dacă apar contestații la licitație, autoritățile locale sunt presate și de termenul de finalizare a lucrărilor. Dacă proiectul nu este încheiat până în decembrie 2015, Primăria Cluj-Napoca pierde fondurile europene. După 31 decembrie 2015 nici un leu nu se mai decontează de la UE și dacă un proiect nu s-ar termina, de la 1 ianuarie 2016 toți banii rămași ar trebui plătiți de la bugetul local sau național”, declara primarul Emil Boc, anul trecut, în cadrul unei vizite la șantierul Buftea de Cluj.

Valve International a câştigat licitaţia, în 2012, cu o ofertă de 42 milioane lei, fără TVA. Finanţarea Buftea de Cluj se realizează din fonduri europene (50%) şi din bugetul local (50%). Firma Valve International a cerut insolvența la Tribunalul Brăila încă de anul trecut, dar cu toate acestea a promis autorităților locale că va continua lucrările la Centrul Regional de Industrii Creative și IT din Lomb. Cum era de așteptat, nu și-a putut respecta promisiunea astfel că s-a ajuns în situația rezilierii contractului.


Șantierul este în stadiul de 65%

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au declarat că în acest moment, proiectul este finalizat 65%. “Jumătate din finanţare este din fonduri europene şi jumătate din fonduri proprii. La momentul acesta este finalizat 65%. Vorbim, practic, de o diferenţă de 35% din valoarea finanţării, jumătate banii municipiului şi jumătate bani europeni. În măsura în care reuşim să pornim lucrările, suntem încrezători că banii vor fi cheltuiţi  până la sfârşitul anului. Nu luăm în acest moment în calcul riscul de a returna fondurile europene”, a explicat Buzatu pentru Ziar de Cluj.

Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) se întinde pe o suprafață de 7 hectare, are prevăzută o clădire cu patru corpuri de 13.000 mp utili, clădirea cuprinde studiouri de filmare, de înregistrare audio, ateliere de producție și spațiu de birouri. De asemenea, vor fi create 334 locuri de parcare, din care 209 vor fi în subteran. O altă component importantă este amfiteatrul verde care va fi un element important pentru organizarea de diferite evenimente.


Primăria a mai avut de-a face cu firme în faliment

Valve International nu este prima firmă care a încheiat contract cu Primăria Cluj-Napoca şi apoi a intrat în insolvenţă. Astfel, parkingul de pe Negoiu este construit tot de o firmă falimentară: Construdava –Icco Energ SRL. Lucrările se desfăşoară foarte lent din cauză că firma nu mai are muncitori, dar cu toate acestea reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca dau asigurări că şantierul se află în grafic. Şi parkingul de pe strada Fabricii a fost ridicat tot de o firmă aflată în insolvenţă, Concefa SA din Sibiu. Din cauză că firma se afla în insolvenţă, lucrările au fost încheiate cu întârziere, mai exact la doi ani peste expirarea termenului oficial.

abonare newsletter