Actualitate

A doua instanţă îl obligă pe Ponta să organizeze alegeri parţiale

După Curtea de Apel Cluj, şi Curtea de Apel Bucureşti l-a obligat pe premierul Victor Ponta să organizeze alegeri în 17 colegii de deputat şi senator rămase vacante. În motivarea deciziei de la Cluj judecătorii au acuzat Guvernul Ponta că a făcut un "exces de putere" refuzând organizarea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Curtea de Apel Bucureşti a decis că guvernul Ponta a încălcat legea şi nu a organizat la termen alegerile parlamentare parţiale în colegiile rămase vacante. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată, relatează gândul.info.

Instanţa obligă ”pârâtul să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parlamentare parţiale” în 17 colegii de deputat şi senator. PNL a dat în judecată guvernul Ponta pentru că nu respectă termenele legale privind organizarea alegerilor parţiale locale şi parlamentare. Este cea de-a doua instanţă din România care confirmă că Guvernul Ponta încalcă discreţionar legea, după decizia Curţii de Apel Cluj. Preşedintele Iohannis a criticat refuzul guvernului de a organiza alegeri, afirmând că ”abordarea este greşită” şi că Executivul trebuie să organizeze alegeri. AEP a înaintat mai multe date pentru alegerile parţiale, dar ele au fost ignorate de Ministerul de Interne. Motivele guvernului sunt: ţara nu are bani pentru alegeri, nu sunt oportune şi nu există sancţiuni dacă Guvernul nu le organizează.


PNL a dat în judecată guvernul Ponta în februarie 2015 la Curtea de Apel – secţia contencios, dar decizia a fost dată în urmă cu două zile - 19 mai. În minuta instaţei se precizează: ”obligă pârâtul(Guvernul României -n.r.) să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parlamentare parţiale în următoarele circumscripţii electorale”, fiind enumerate 17 colegii de senator şi deputat rămase vacante. Deşi decizia instanţei din Bucureşti nu este definitivă, este a doua instanţă care decide că guvernul a încălcat legea prin refuzul de a organiza alegeri, după Curtea de Apel Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter