Actualitate

Dispozitivele de ultimă generaţie ale criminaliştilor, prezentate în cadrul Conferinţei Internaţionale de Criminalistică – GALERIE FOTO

Conferinţa Internaţională de Criminalistică „Clasic şi modern în obţinerea şi valorificarea ştiinţifică a probatoriului” a avut miercuri deschiderea la Cluj.

În cadrul miniexpoziţiei de tehnică criminalistică organizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, s-a putut vedea primul aparat poligraf (detectorul de minciuni) utilizat în România, aparatură veche utilizată pentru comunicaţii.

Totodată, au fost prezentate dispozitive criminalistice de ultimă generaţie pentru investigarea tehnico-ştiinţifică a locului faptei, precum spheron-ul, ,,vârf de tehnologie la ora actuală, care permite realizarea de imagini tridimensionale ale locului faptei”, după cum a precizat conf. univ. dr. Sorin Alămoreanu.


De asemenea, au putut fi analizate soft-uri specializate pentru activitatea poliţiei, precum şi pentru laboratorul de expertize.

Pe lângă temele abordate în cadrul conferinţei, chestorul de poliţie Gabriel Ţîru a prezentat un laborator mobil de criminalistică, dotat cu unitate frigorifică pentru protejarea probelor biologice, soft 3D, scanner laser 3D. Adusă din Bucureşti, autospeciala este folosită pentru cercetări la faţa locului în cazul evenimentelor deosebite, precum explozii, accidente aviatice, acolo unde condiţiile meteorologice sau de teren sunt extrem de dificile.


În aceste trei zile, experţi criminalişti, procurori, judecători, avocaţi, poliţişti şi alţi specialişti în domeniu, din România, Germania, Italia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, au ocazia să ilustreze propriile soluţii la provocările din domeniul criminalisticii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter