Actualitate

Noaptea Muzeelor debutează cu un protest

14 muzee din Cluj-Napoca vor fi deschise sâmbătă, 16 mai, cu acces gratuit în intervalul orar 19-24, însă, în semn de protest, cele mai importante exponate ale fiecarei instituții vor fi acoperite cu o pânză neagră.

Decizile guvernamentale de retrocedare a clădirilor care găzduiesc sedii de cultură din România i-au determinat pe reprezentanții lor să organizeze a 11-a ediție a Nopții Muzeelor sub egida unui protest. 

Noaptea Muzeelor este un proiect  dezvoltat la nivel european care deschide porțile instituțiilor culturale din toată țara, iar protestul inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor din Romania își propune ,,o revoltă a colecților”, pentru a atrage atenția vizitatorilor asupra importanței acestora în spațiul nostru cultural.


La Cluj-Napoca, printre cele mai impotante piese care vor fi acoperite se numară monedele de tip Koson din expoziția ,,Sarmisegetusa Regia. Cromatică și decor în antichitatea dacică” din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

La Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” din Ciucea, piesa selectată este potretul Veturiei  Goga,  soția poetului Octavian Goga, acesta fiind un tablou pictat în 1924 de către Camil Ressu.


Muzeul de Artă Cluj-Napoca participă la protest acoperind tabloul Castelul de la Uioara realizat în anul 1781 de către pictorul de origine vieneză  Joseph Neuhauser.

Evenimentul face parte din proiectul Cluj Capitală Europeană 2015.


Articol scris de Saul Pop, student la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Ultimele Stiri
abonare newsletter