Actualitate

„Bijuteriile interzise” care le-au cucerit pe vedetele de la Hollywood au ajuns la Cluj – GALERIE FOTO

Iubitorii de pietre preţioase şi semipreţioase sunt aşteptaţi la expoziţia „Expomineralia”, care se desfăşoară în perioada 5-10 mai la Iulius Mall din Cluj-Napoca pentru o întâlnire cu pietre rare. De această dată, vedetele expoziţiei sunt bijuteriile din esenţe deosebite de lemn, realizate în Peninsula Crimeea, care le-au cucerit chiar şi pe vedetele de la Hollywood.

Târgul internaţional de minerale, roci şi bijuterii aduce expoziţia “Expomineralia” la parterul centrului comercial Iulius din Cluj-Napoca, unde sunt expuse pietre preţioase şi semipreţioase pentru toate gusturile. Vedetele expoziţiei sunt bijuteriile din lemn realizate manual în Peninsula Crimeea.

Sunt expuse peste 500 de articole în formă brută din peste 50 de ţări , iar preţul variază de la un leu până la câteva mii de lei. Cele mai căutate pietre sunt ametistul, citrinul, turcoazul şi chihlimbarul. Supranumite şi „bijuteriile interzise”, pentru că o perioadă nu au putut fi comercializate în afara Crimeei, obiectele reprezintă o tradiţie de peste un secol în piaţa mondială a accesoriilor din lemn.


„Din punct de vedere energetic se ştie că turcoazul este o piatră care energizează, aduce o stare de bine în organism. Ametistul ne protejează de energiile negative, iar despre citrin se spune din popor că este o piatră aducătoare de bani şi prosperitate” a declarat organizatorul expoziţiei, Ciprian Timişescu.

Mărgelele, inelele, lănţişoare şi alte bijuterii atrag atenţia vizitatorilor, dar celebrele păpuşi ruseşti nu se lasă mai prejos şi atrag persoanele prin culoare. La expoziţie se mai pot observa piaptăne din lemn, sare de baie, ceasuri încorporate în piatră sau vioară, animăluţe împăiate, monede şi multe alte articole.


De asemenea, clujenii îşi pot îmbogăţi colecţiile cu brăţări, cercei, coliere şi chiar inele sculptate, realizate din esenţe de lemn speciale, precum: jneapănul, stejarul de munte, fisticul, tisa, piersicul, caisul, nucul, cireşul, frasinul, migdalul, mărul, pinul şi zada.

Târgul este foarte apreciat atât de cumpărători, cât şi de admiratori. “Târgul acesta este de-a dreptul deosebit, atât prin încărcătură de culori şi emoţii ce sunt transmise de către aceste pietre scumpe, cât şi prin originalitatea obiectelor”, acesta a fost răspunsului unui domn, când a fost întrebat cum  i se pare târgul.


Aceste pietre preţioase au atras atenţia cumpărătorilor, astfel că, întrebaţi ce le-a atras atenţia în mod deosebit, eu au avut păreri diferite. “Mie mi-au captat atenţia bijuteriile din chihlimbar, sunt deosebite, iar faptul că sunt originale te îmbie să le cumperi. De asemenea şi cele din onix sunt foarte frumoase”, a spus o doamnă.

Atenţia unei domnişoare a fost captată însă de altceva: “Cel mai mult mi-a plăcut modul în care sunt lucrate ceasurile încorporate în piatră”.


Pietrele preţioase se află la preţuri care ajung de la un leu, până la câteva mii de lei, astfel că unii cumpărători nu se uită la bani când vine vorba de aceste obiecte.

“Nu contează că nu mai rămân cu aproape niciun bănuţ în buzunar, acestea chiar merită”, a spus o doamnă, în timp ce alţii au precizat “Am fi disponibili să dăm mii de lei pentru o piatră preţioasă, dar nu ţine doar de disponibilitate… dacă am avea, am da”.


Comercianţii se declară mulţumiţi de vânzări.

“Vânzarea merge, nu că şi în primele două zile, dar merge. Nu pot spune că am vândut cu precădere ceva. Tot ceea ce ţine de minerale şi de pietre preţioase merge foarte bine. Clujenii şi-au manifestat interesul pentru pietre, în general. Unii dintre clujeni doar le admira sau vin a două zi şi le cumpără,  alţii ne cer să le punem de-o parte până mai târziu, dar sunt şi persoane care le cumpără şi plătesc pentru ele sume mari”, a precizat Georgiana Iuşcă.

Pasionaţii vor putea afla ce piatră corespunde fiecărei zodii în parte, care sunt proprietăţiile pietrelor până duminică, 10 mai, când expoziţia va părăsi Capitala Europeană a Tineretului.

Articol scris de Carmen Bizău şi Florina Homei, studente la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Ultimele Stiri
abonare newsletter