monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Poliţia Română a lansat campania "Nu trece dincolo!"

Poliţia Română a lansat, vineri, campania "Nu trece dincolo! ", pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietonii.

Iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţia Română, campania se derulează, la nivel naţional, în perioada 1 mai - 30 noiembrie, potrivit unui comunicat remis presei.

Pe parcursul campaniei, poliţiştii vor desfăşura acţiuni în trafic pentru atenţionarea pietonilor asupra necesităţii respectării normelor rutiere şi a conducătorilor auto asupra consecinţelor neacordării priorităţii de trecere pietonilor.

 Poliţia face şi o seriei de recomandări prentru pietoni:

- Traversaţi numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colţ de strada! Nu traversaţi prin faţa sau spatele autovehiculelor oprite!

- La orice traversare, opriţi-vă în afara parţii carosabile, asiguraţi-vă din stânga, din dreapta şi apoi din stânga din nou!

- Apreciaţi corect timpul necesar pentru a traversa în siguranţă şi luaţi în calcul ca atunci când traversaţi străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflaţi într-o zonă cu regim de viteza ridicat trebuie sa fiţi mai prudenţi!

- Traversaţi perpendicular pe axul drumului, în pas vioi - drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Daţi şoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

- Când traversezi prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate - este responsabilitatea dumneavoastră să vă asiguraţi.

- Copii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! - copii imită comportamentul rutier al adulţilor.

- Evitaţi să circulaţi pe partea carosabilă sau pe pistele pentru biciclişti! Folosiţi trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeţi cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveţi traficul în faţă!

- Respectaţi întocmai semnificaţia semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) şi nu circulaţi pe drumurile publice daca aţi consumat alcool - posibilitatea de a fi accidentat creşte semnificativ.

- Fiţi prudenţi pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtaţi haine de culori deschise şi elemente reflectorizante!