Actualitate

Spitalul electoral Mociu. Chiar și Ministerul Sănătății SE OPUNE REDESCHIDERII!

Consiliul Județean se încăpățânează să caute metode să deschidă spitalul din Mociu, în ciuda opoziției Ministerului Sănătății.

În ședința de mâine a Consiliului Județean va fi supus votului consilierilor proiectul de hotărâre privind asocierea a nouă comune cu forul județean în vederea realizării unui centru de sănătate multifuncțional în Mociu, în locul fostului spital, închis în 2011 în timpul guvernării Boc.

Mai exact, în clădire ar urma să funcționeze o secție exterioară a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj, care va acoperi specialitatea interne și un mic segment de pediatrie.   


Clădirea fostului spital este a Consiliului Local Mociu, iar Spitalul de Recuperare se află în subordinea Consiliului Județean. Acesta este motivul pentru care este necesară asocierea comunelor cu forul județean astfel încât să poată fi deschisă secția respectivă.

Ministerul Sănătății nu vrea, dar ar putea fi convins

Managerul Spitalului Clinic de Recuperare, Sanda Patrichi a subliniat că în anii anteriori s-a mai încercat redeschiderea spitalului din Mociu ca secție a Spitalului de Recuperare, dar nu a fost aprobată de Ministerul Sănătății.


Autoritățile locale și județene sunt practic la a doua încercare. Primul pas este aprobarea asocierii care a fost respinsă în ședința anterioară de Consiliu Județean. “Consilierii PNL au votat contra data trecută. E vorba doar de orgolii politice la mijloc”, este de părere Horvath Marton, primarul comunei Mociu.

Speră la fonduri europene

Primăria din Mociu se va ocupa de studiul de fezabilitate, asigurând și finanțarea necesară.


Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean, cu atribuții de președinte a precizat că deocamdată nu există nimic concret legat de finanțarea acestui proiect. “Noi putem să îi ajutăm și financiar într-o anumită măsură”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean.

Pe de altă parte, primarul din Mociu speră la fonduri europene. “Noi nu avem de unde să asigurăm banii pentru repararea clădirii. Am vorbit și cu primarii din celelalte comune și nu au nici ei buget mare. Noi sperăm să reușim prin fonduri europene”, spune Horvath Marton.


Ce a fost în Mociu înainte de 2011

Până în anul 2011, în comuna Mociu a funcţionat un centru de sănătate cu personalitate juridică cu două secţii medicale: medicină internă şi pediatrie. Pacienţii beneficiau de servicii medicale de specialitate în regim de internare continuă, consultaţii medicale de specialitate, analize de laborator, ecografii abdominale. Centrul de Sănătate Mociu a deservit un număr de şapte comune (Mociu, Cămăraşu, Geaca, Ţaga, Cătina, Suatu, Palatca, Căianu) cu o populaţie arondată de circa 22.000.

PSD vrea să repare ce „a stricat Emil Boc“

Cu un an înainte de alegeri, PSD lansează tot felul de mesaje şi face promisiuni.


Unul din acestea este: PSD vrea să repare ce „a stricat Emil Boc“. Astfel şi-au motivat social democraţii iniţierea proiectului prin care vor să se revină la pensiile „nesimţite“, tocmai cu un an înainte de alegeri.

255 de parlamentari au semnat iniţiativa prin care aleşii îşi asigură bătrâneţi liniştite. Dintre aceştia, şapte au fost de la Cluj.

De asemenea, recent au anunţat că vor mări pensiile militarilor şi că se vor crea noi locuri de muncă.

Redeschiderea spitalului anunțată în presa locală

Cu câteva zile înainte de ședința Consiliului Județean din 30 martie în care a fost supus votului consilierilor, pentru prima dată, proiectul de hotărâre privind asocierea celor nouă comune cu forul județean, presa locală anunța redeschiderea spitalului din Mociu. Ulterior însă, proiectul de hotărâre a căzut ca urmare a voturilor “împotrivă” ale consilierilor PNL. 

De ce a închis Ministerul Sănătății spitalul în 2011

În anul 2011, 67 de spitale din toată țara, printre care și cel din Mociu, au fost închise de Ministerul Sănătății. Funcționarea acestor spitale nu se justifica din punct de vedere economic, cheltuielile fiind mai mari decât veniturile, nu aveau decât o linie de gardă sau niciuna, aveau foarte puțini angajați. Mai mult în unele zone, urgențele erau asigurate de stații SMURD din apropiere. În Mociu, distanța față de Cluj sau Turda este foarte mică. Între timp s-a deschis și o subunitate SMURD în localitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter