Actualitate

O navă comercială la bordul căreia s-ar afla marinari români, interceptată de marina iraniană. MAE face cercetări

O navă comercială a companiei daneze Maersk, la bordul căreia se află și marinari români, a fost arestată marți de marina iraniană și deturnată spre portul Bandar Abbas din cauza datoriilor neplătite de companie, a declarat un responsabil iranian.

Navigând sub pavilionul Insulelor Marshall, nava Maersk Tigris este exploatată de compania Rickmers Management din Singapore, sub culorile gigantului de transport maritim Maersk. Nava "nu aparține lui Maersk și echipajul ei nu este angajat de Maersk", a declarat un purtător de cuvânt al grupului danez.

Ea a fost deturnată în strâmtoarea Ormuz la 9.00 GMT și niciun american nu se află la bordul navei, a precizat la rândul său Pentagonul.


Agenția iraniană Fars, citând o "sursă informată", a afirmat înainte că nava a avut o dispută cu administrația porturilor iraniene care au obținut de la un tribunal decizia de confiscare a navei.

Nava a fost direcționată spre portul Shahid-Bahonar, care face parte din principalul complex portuar iranian de la Bandar Abbas, a precizat agenția Tasnim.


Potrivit televiziunii de stat iraniene, marinari originari din Bulgaria, Myanmar, România și Marea Britanie compun echipajul de 24 de persoane al navei, sub comanda unui căpitan bulgar.

MAE face cercetări

Ministerul de Externe a precizat, miercuri, că a transmis marţi instrucţiuni Ambasadelor României la Washington şi Teheran să solicite autorităţilor locale detalii despre nava Maersk Tigris abordată de iranieni, la bordul căreia s-ar afla şi marinari români, potrivit presei iraniene.


"Cu referire la situaţia navei Maersk Tigris, la bordul căreia s-ar afla marinari cetăţeni români, Ministerul Afacerilor Externe precizează că încă din cursul zilei de ieri (marţi - n.r.) au fost transmise instrucţiuni Ambasadelor României la Washington şi la Teheran, care au solicitat autorităţilor competente locale informaţii detaliate despre situaţia navei, dar mai ales verificarea existenţei vreunui cetăţean român la bord", informează MAE.

Verificările continuă şi pe parcursul zilei de miercuri, "fiind aşteptate clarificări în regim de urgenţă", mai anunţă Ministerul de Externe, adăugând că în prezent se efectuează verificări privind componenţa echipajului, inclusiv prin intermediul companiei contractante a navei.

Etichete: marinari romani
Ultimele Stiri
abonare newsletter