Actualitate

Cutremurul din Nepal, urmat de avalanșe pe Muntele Everest - VIDEO

2.152 de oameni au murit şi alţi 5.463 au fost răniţi în urma cutremului cu magnitudinea de 7,9 care s-a înregistrat sâmbătă, 25 aprilie 2015, în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului. Seismul a avut ca efect producerea mai multor avalanșe pe Muntele Everest.

O replică a cutremurului de 7,9 grade Richter, care s-a produs sâmbătă în Nepal, a avut loc duminică dimineaţă şi a avut ca efect producerea a trei avalanșe mici pe Everest care s-au soldat cu moartea a paisprezece alpiniști rănirea şi rănirea a cel puțin 30 de persoane, iar alte zeci de persoane au rămas bolcate în zăpadă.

Citeşte şi despre Cutremurul din Nepal: Peste 2.200 de MORȚI


Una dintre a avalanşele de pe Muntele Everest a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 17 alpinişti au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.

Unul dintre alpiniştii surprinşi de avalanşa din Everest a reuşit să capteze câteva imagini cu momentul în care aceasta a lovit tabăra şi corturile apliniştilor.


Alpinistul român Alex Găvan, primul care a informat despre avalanşă pe reţelele de socializare, a postat duminică un nou mesaj pe Twitter, în care anunţă că primii răniţi au fost preluaţi de elicoptere. "Cutremur mare, urmat de o avalanșă dinspre Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viața. Sunt ok. Pe munte se află mulți oameni", a transmis alpinistul român.


Câteva ore mai târziu, Alex Găvan a revenit cu un alt mesaj pe Twitter, descriind succint situația de la tabăra de bază. "Dezastru uriaș. Am ajutat la căutarea și salvarea victimelor prinse sub dărâmăturile din zonă. Mulți morți, dar și mulți mai mulți grav răniți. Dacă elicopterele nu vor ajunge aici urgent, și mai mulți vor muri", a postat alpinistul român.

După un timp alpinistul român a revenit cu încă un mesaj pe Twitter în care anunţa sosirea elicopterelor şi evacutarea răniţilor. "Toţi răniţii grav evacuaţi cu elicopterele. Îngrijindu-i pe cei care au nevoie. Vreau somn", a scris românul.


Printre cei ucişi pe munte se numără şi Dan Fredinburg, un inginer Google originar din California. El a fost rănit la cap în momentul producerii avalanşei, potrivit unui comunicat al companiei turistice care l-a dus la tabăra de bază.

Ultimele Stiri
abonare newsletter