Actualitate

UPDATE - Cutremurul din Nepal: Peste 2.200 de MORȚI. Alpinistul Alex Găvan: "În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele"

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,9 s-a înregistrat sâmbătă în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, provocând victime şi pagube importante.

UPDATE - Bilanțul seismului a depășit 2.200 de morți

Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului a ajuns la 2.152 de morţi şi 5.463 de răniţi, relatează Reuters în pagina electronică. Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite.

În urma seismului, care a fost resimţit şi în statele învecinate, 49 de persoane au murit în India, 17 în regiunea autonomă chineză Tibet şi alte patru în Bangladesh.


UPDATE – 1.910 de morți. O replică a provocat avalanșe

O replică puternică, cu magnitudinea de 6,7, s-a înregistrat duminică în regiunea Kathmandu, la o zi după seismul devastator din Nepal, declanşând, potrivit alpinistului român Alex Găvan, alte trei avalanşe de mici dimensiuni pe Muntele Everest.

Replica produsă duminică în Nepal a generat panică, numeroase persoane strigând şi alergând pentru a se adăposti, relatează Associated Press în pagina electronică.


Potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), citatde Mediafax epicentrul seismului produs duminică a fost localizat la adâncime mică, de numai 10 kilometri.

Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului a ajuns la 1.910 morţi şi 4.625 de răniţi, relatează Reuters în pagina electronică. Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite.


Cutremurul cu magnitudinea 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 17 alpinişti au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.

Un prim elicopter a decolat duminică dimineaţă din Kathmandu pentru a transporta răniţii de pe munte, după ce zborurile au fost întârziate din cauza condiţiilor meteorologice.


Alpinistul român Alex Găvan, primul care a informat despre avalanşă pe reţelele de socializare, a postat duminică un nou mesaj pe Twitter, în care anunţă că primii răniţi au fost preluaţi de elicoptere. "Toţi răniţii grav evacuaţi cu elicopterele. Îngrijindu-i pe cei care au nevoie. Vreau somn", a scris românul.

Printre cei ucişi pe munte se numără şi Dan Fredinburg, un inginer Google originar din California. El a fost rănit la cap în momentul producerii avalanşei, potrivit unui comunicat al companiei turistice care l-a dus la tabăra de bază.
------------------------------------------------------------


UPDATE

"Bilanțul este de 1.805 morți și cel puțin 4.718 răniți", a comunicat Ministerul de Interne din Nepal.

Potrivit Agerpres, bilanțul morților după cutremurul din Nepal ar putea ajunge la 4.500, de trei ori mai mult decât estimarea actuală, a declarat ministrul nepalez al informațiilor Minendra Rijal, citat de agenția DPA.

"Cele mai mari distrugeri au avut loc în districtul Gorkha, epicentrul seismului", a precizat el, referindu-se la o zonă la vest de Kathmandu. "Armata nepaleză a lansat o operațiune de salvare folosind elicoptere cu echipamente cu vedere nocturnă", a adăugat Rijal în fața reporterilor.

Poliția nepaleză a anunțat, citată de Kantipur, un site web de știri din Nepal, că 45.000 de persoane au fost rănite.

---------------------------------------

Seismul din Nepal a provocat moartea a cel puţin 1.457 de persoane, relatează ABC News în pagina electronică.

De asemenea, alte 1.055 de persoane au fost rănite, a anunţat ministrul nepalez de Finanţe, Ram Sharan Mahat, care a citat armata.

Ministerul de Externe a informat, sâmbătă seara, că toţi cei 10 cetăţeni români, şase turişti şi patru alpinişti, identificaţi în Nepal, unde s-a produs un seism cu magnitudinea 7,9, "sunt bine".

Potrivit Mediafax, vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă a informat că doi alpinişti români, aflaţi pe versant în momentul producerii avalanşei provocate de cutremur, "sunt bine şi în prezent se află în tabăra numărul 1 din Nepal", potrivit unui comunicat MAE cu informaţii actualizate la ora 21.00, ora României, în legătură cu situaţia cetăţenilor români din Nepal.

Familiile celor doi au fost informate de acest lucru de liderul grupului de expediţie, mai anunţă MAE, precizând că cei doi alpinişti fac parte din grupul de patru care s-a aflat pe versant în momentul producerii avalanşei. Până acum, nu se reuşise stabilirea unui contact cu ei, în timp ce despre ceilalţi doi se ştia din cursul zilei că sunt în siguranţă.

Cei patru alpinişti români aflaţi într-o expediţie pe muntele Everest, în timul producerii unei avalanşe, sunt Alex Găvan, Teofil Vlad, Justin Ionescu şi Zsolt Torok.

Alex Găvan: îngerii păzitori sunt elicopterele

Alex Găvan este de părere că singurii îngeri păzitori sunt, în aceste momente, elicopterele. El a precizat că acum este "un timp al acţiunii".

"Există un timp pentru a acţiona şi un timp pentru a vorbi. De această dată suntem în prima situaţie. Orice declaraţie făcută în această situaţie nu poate nici să îi aducă înapoi pe cei care au murit şi nici să îi ajute pe toţi cei care sunt acum într-o situaţie de urgenţă. În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele, care sunt aşteptate mâine la prima oră, daca vremea permite, precum şi toţi cei care vor avea grijă de cei răniţi în această noapte. Orice alte cuvinte ar însemna pentru mine o lipsă de respect faţă de marea amărăciune şi marea durere pe care le trăiesc oamenii. Acesta este un timp al acţiunii", este ultimul mesaj transmis de Alex Găvan, prin intermediul echipei sale de comunicare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter