Actualitate

Inculpat în procesul lui Uioreanu, Ioan Petran se destăinuie: “Toată lumea a furat de la toată lumea” – AUDIO

Consilierul judeţean Ioan Petran, care a fost trimis în judecată de procurorii DNA Cluj pentru luare de mită în procesul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a făcut, săptămâna trecută, unele declaraţii surprinzătoare după audierea Marianei Raţiu, director executiv al Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii la Tribunalul Cluj.

Ioan Petran a fost audiat anul trecut la DNA Cluj Ioan Petran a fost audiat anul trecut la DNA Cluj

În iunie 2014, consilierul judeţean Ioan Petran a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii DNA Cluj pentru luare de mită. Ioan Petran este şi şeful Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), rămânând în această funcţie şi după ce a fost trimis în judecată pentru luare de mită.

Singura lui realizare din această postură a fost dotarea Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ Cluj) cu o motocicletă BMW de 30.000 de euro, bani care provin din bugetul Consiliului Judeţean Cluj.


După ce a asistat mai bine de cinci ore la audierea Marianei Raţiu, Ioan Petran a surprins cu declaraţiile făcute pe holul Tribunalului. El s-a plâns că, de când a început procesul lui Uioreanu (n.red. procesul fiind la cel de-al treilea termen), nu a fost chemat să dea declaraţii, în schimb, trebuie să stea ore întregi să asculte alte declaraţii.


Petran afirmă că unele declaraţii ale martorilor date anul trecut în faţa procurorilor DNA Cluj nu corespund cu declaraţiile din faţa judecătorilor şi spune că Elena Botezan, fosta şefă a DNA Cluj care a instrumentat dosarul lui Horea Uioreanu, “a băgat de la ea cât a vrut”, pentru ca la final să concluzioneze că “toată lumea a furat de la toată lumea”.

Redăm mai jos declaraţiile lui Petran:


Petran: Nimeni nu mă întreabă nimic. Mă doare coloana de la atâta stat jos. Mă mut de pe o bancă pe alta, mă ridic în picioare doar, doar, mă vede şi pe mine judecătoarea. Şi avocaţii lui Uioreanu, şi avocaţii lui Bene au pus întrebări. A întrebat-o (n.red. pe Mariana Raţiu) despre aeroport, APRON, groapă de gunoi, chestii din astea.

Interlocutor: Dar chestiile astea nu sunt o dată descrise în declaraţii, dosarul ăla făcut la DNA e mare...


Petran: Da, ba da, dar e făcut de Elena Botezan, fii serios, că nu bate nimica ce a zis acuma. Bat unele chestii, dar Botezan aia a băgat de la ea cât a vrut, părerea mea. Cât a vrut a băgat de la ea.

Interlocutor: Deci nu prea corespund acum declaraţiile.


Petran: Nu prea corespund (n.red. declaraţiile), unele da, altele ba. Nu ţi-aş putea spune. Eu sunt subiectiv. Îţi dai seama de 5 ore a audiat-o pe Raţiu. 5 ore. Şi a vrut la sfârşit să-i mai pună întrebări. Dar nu a mai lăsat judecătoarea.

Interlocutor: Cine?

Petran: Avocaţii.

Interlocutor: Dumneavoastră nu aţi vrut s-o întrebaţi nimic?

Petran: Eu nu am ce întrebări să-i pun. Eu am venit că mă întreabă şi pe mine ceva. Nu mă întreabă.

Interlocutor: A plâns? A lăcrimat? (n. red Mariana Raţiu)

Petran: Ceva a fost. A lăcrimat. A spus că s-a simţit ameninţată. Cu lacrimi de crocodil. Ameninţată prin ziare, articole din-astea. Nu prin Uioreanu. Aici a fost mâna lui Bene. Uioreanu era hăbăuc, care a ajuns unde a ajuns. Uioreanu nu ştia ce rol... (neinteligibil)...(...). Toată lumea a furat de la toată lumea.

A luat mită 3 scaune de birou

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Ioan Petran că, împreună cu Horea Uioreanu, a pretins de la Gabriel Davidescu, director de dezvoltare al SC UTI Grup SA, suma de 20.000 euro. Din suma promisă, cei doi au primit 10.000 euro. Din aceşti bani, Petran și-a cumpărat un Iphone 5 S Gold, al cărui preţ de piaţă este de 3.000 de lei.

Mai mult, președintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, i-ar fi cerut spagă omului de afaceri Vasile Pogăcean, arestat în dosarul Horea Uioreanu, trei scaune de birou și un foișor. 

”Pentru a nu expune persoana preşedintelui CJ Cluj, inculpatul Pogăcean Vasile l-a căutat asiduu pe consilierul județean Petran Ioan pentru a afla ultimele date privind discuțiile si negocierile legate de alocările bugetare, cât si pentru susținerea firmei sale în acest context, prin direcționarea banilor către comunele unde omul de afaceri presta lucrări diverse (...). Pentru aceste servicii, Ioan Petran nu a lăsat ocazia să treacă fără a obține propriul său folos, astfel că i-a pretins omului de afaceri să-i achite contravaloarea a 3 scaune pe care le-a comandat la magazinul Mobexpert (în valoare de 4.478,88 lei) precum şi construirea unui foişor. Scaunele au fost comandate în cursul lunii aprilie, achitate ulterior prin ordin de plată de SC Sinai SRL şi livrate la data de 12 mai 2014 direct la biroul deținut de Ioan Petran la sediul Universității Tehnice Cluj”, precizau la acea vreme procurorii DNA Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter