monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ion Novăcescu a salvat obrazul Primăriei plătindu-și datoriile

Cum să transformi, cu nesimțire, o datorie de zece ani într-un gest de bunăvoință față de societate? Fundația lui Novăcescu este cel mai bun exemplu.

Un raport al Fundației Armonia, patronată de „marele jurnalist și istoric” Ion Novăcescu, demonstrează că o datorie față de bugetul local poate fi „vândută” ca un mare gest de bunăvoință față de Primărie. Totul e posibil dacă te cheamă Novăcescu și ai lipici la politicieni.

„Principala noastră reușită în această perioadă de criză economică - caracterizată de eliminarea bugetelor de sponsorizări ale firmelor, precum și anularea practică a oricăror surse de venituri pentru fundație - o considerăm a fi plata către bugetul Consiliului Local a taxei de utilizare a clădirii în care aceasta își are sediul. Taxa, în valoare de peste 5.000 de lei, a fost plătită din donațiile membrilor fondatori, scutind astfel Primăria de o problemă și evitând ca fundația să se afle pe lista celor cca. 50 de fundații și asociații din Cluj care au primit somație de executare silită din cauza neplății acestei taxe”, se arată în raportul de activitate pe anii 2010-2011 al Fundației Armonia.


Armonios tâlcuit în cuvinte meșteșugite, paragraful ascunde următoarea informație: Fundația Armonia avea datorii la acea vreme față de bugetul local, dar nu a fost nici somată, nici evacuată din sediu. Mai mult, potrivit informațiilor furnizate (deși incomplet) de Primăria Cluj-Napoca, chiria percepută Fundației pentru sediul de 127 de metri pătrați din centrul Clujului, este de 63,49 lei/lună. E drept, „imensa” sumă se indexează lunar, conform ratei inflației. Matematic, la valoarea de astăzi a chiriei, Fundația nu ar fi putut să acumuleze o datorie de 5.000 de lei în mai puțin de 6-7 ani. Luând în considerare evoluția ratei inflației, putem presupune că restanțele la plata chiriei au fost acumulate în mai mulți ani, posibil chiar zece!

Cum a reușit Primăria să tolereze un chiriaș care nu și-a achitat obligațiile timp de mai mulți ani, rămâne un mister. Mai important este tupeul cu care Ion Novăcescu reușeste să transforme achitarea chiriei într-un gest nobil, prin care a salvat onoarea municipalității și, plătindu-și datoriile, a „scutit Primăria de o problemă (...) evitând ca fundația să se afle pe lista celor cca. 50 de fundații și asociații din Cluj care au primit somație de executare silită din cauza neplății acestei taxe”.