Actualitate

În judeţul Cluj se află singurul oraş şi singura comună din România în care toţi câinii cu stăpân au microcipuri

Un oraş şi o comună din judeţul Cluj sunt singurele din România în care toți câinii cu stăpân au fost microcipați, scopul acestei acțiuni fiind înregistrarea animalelor care are ca și consecință o scădere semnificativă a numărului cazurilor de abandon, dar şi identificarea rapidă a patrupedelor dacă acestea se pierd.

Potrivit reprezentanților 'Registrului Electronic al Animalelor Domestice și de Companie' (READC) din Turda, care este una dintre asociațiile care s-a ocupat de microciparea celor 1.400 de patrupede, această acțiune trebuie realizată în fiecare an și este pentru al doilea an, consecutiv, în care orașul Câmpia Turzii este primul din România care reușește să finalizeze această campanie.

"Municipiul Câmpia Turzii este pentru al doilea an consecutiv singurul oraș din România având populația canină complet inventariată, înregistrată cu microcip, legitimație-card, toate acestea făcând posibilă și legală vaccinarea antirabică, care, actualmente, la nivelul întregii țări, s-a dovedit a fi un fiasco, fără vreo șansă de îmbunătățire în viitor", au precizat reprezentanții READC, potrivit Agerpres.


Acțiunea a fost realizată în colaborare cu asociația de protecție a animalelor Tasso din Germania, cele două entități fiind cele care au suportat și costurile microcipării, beneficiarii — locuitorii orașului Câmpia Turzii — primind acest serviciu în mod gratuit.

Potrivit coordonatorului proiectului, Marin Bleigner, în prezent, foarte puține gospodării — sub 2 la sută — au rămas neverificate, însă persoanele respective au fost notificate să se prezinte la veterinarul angajat în cadrul acestui proiect, pentru ca animalele să fie microcipate.


De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, prima comună din țară în care s-a reușit microciparea și sterilizarea integrală a câinilor cu stăpân se află tot în județul Cluj, fiind vorba despre Jichișul de Jos unde, în vara anului trecut, au fost microcipați și sterilizați 450 de câini.

Ultimele Stiri
abonare newsletter