monitorulcj.ro Menu
Actualitate

De ce este Facebook „o fabrică de narcisism“?

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi şi-a lansat miercuri, la Cluj, cartea intitulată „Facebook. Fabrica de narcisism“. În eseurile sale, Baconschi compară platforma care adună miliarde de utilizatori cu o prispă unde pe vremuri ţăranii stăteau şi urmăreau tot ce se întâmpla pe uliţa lor.

La evenimentul de prezentare a cărţii au fost prezenţi profesori universitari de la Facultatea de Ştiinţe Politice Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB Cluj, însă studenţii nu s-au înghesuit să participe.

Volumul a fost prezentat de filologul clujean Adrian Papahagi. În opinia lui Papahagi, cartea este „o critică extrem de profundă, o analiză psihologică şi antropologică a lumii postmoderne şi post-postmoderne“.  


„Cartea este un eseu splendid care se citeşte pe nerăsuflate. Facebook e o fabrică nu doar de narcisism, ci și de vedetism, voyeurism. Este o poiană a lui Iocan, o prispă pe care stăm ca ţăranii români pe vremuri şi ne uităm la cei care se perindă pe uliţa noastră virtuală, o vedem pe ţaţa Leana şi tot universul, din California până în New York. La Facebook totul este despre mine, nu despre tine, sunt acolo ca să mă promovez

Este şi un teatru al vanităţii, dar dacă devenim introspecţi, poate fi şi un instrument de smerenie în raport cu ceilalţi, ne dăm seama cât suntem de irelevanţi“, spune Papahagi.


Ni se oferă însă şi o soluţie.

„În acest sistem lipsit de ierarhie, în acest cerc ubicuizat , în zona în care politicul este desacralizat, soluţia pe care o propune cartea este discernământul. Soluţia este reîntoarcerea la marile opere, ieşirea din acest relativism, şi recâştigarea discernământului“, mai spune Papahagi 


Cât de narcisist este Baconschi pe Facebook?

Autorul cărţii subliniază la rândul său, că deşi este o „fabrică de narcisism“ care, evident, ne permite o autopromovare continuă, mulţi exagerează şi uită că de fapt importanţa noastră socio-profesională se stabileşte în lumea reală.

„Cert este că pentru miliarde de oameni din această societate virtuală, Facebook este o modalitate de a comunica restului umanităţii ce fac în fiecare clipă.


Manipularea politică este usor de făcut pe Facebook, sunt câteva site-uri care răspândesc zvonuri, de multe ori false, pe care trolii, postacii şi naivii le amplifică, le răspândesc şi care îşi produc efectul de pe o zi de alta, pentru că oamenii au început să ia distanţă şi să devină sceptici, să nu mai cumpere orice“, explică Teodor Baconschi. 

Cât de narcisist pe Facebook este însă autorul şi mai ales unde se regăseşte?


„Mă tratez, încerc să nu exagerez, iar simplul fapt că am scris o carte în paralel demonstrează faptul că am luat totuşi distanţă. De fapt, nu mă iubesc chiar atât de mult, sunt mai degrabă nemulţumit de propria mea persoană…

Facebook este un pridvor pe care ieşim pentru a bârfi, dar totodată este o oglindă unde vedem cât de corect sau incorect se scrie româneşte sau care sunt tendinţele.

Mă regăsesc totuşi în lumea în care am crescut, în lumea culturii, a cărţilor, în lumea umanistică. Folosesc Facebook doar pentru a traduce în termeni cât mai pe înţelesul tuturor nişte conţinuturi altminteri academice“, mai spune Baconschi.