Actualitate

Irina Vlah, aleasă başcan al Găgăuziei

Candidatul independent Irina Vlah a fost aleasă başcan al regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, câştigând peste 51 la sută din voturi, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală, prezentând rezultatele oficiale preliminare ale alegerilor de duminică.

"Numărătoarea voturilor se apropie de sfârşit, dar se poate spune cu siguranţă că Irina Vlah a câştigat, cu peste 50 de la sută din voturi, din primul tur", a declarat şeful Comisiei Electorale Centrale, Valentin Kara, potrivit Mediafax.

Comisia a anunţat că Vlah a câştigat 51,01 la sută din voturi, iar principalul ei rival, Nicolai Dudoglo, 19,05 la sută. Valeri Ianioglo s-a clasat pe locul al treilea cu 7,96 la sută, iar fostul lider al autonomiei, Dmitri Croitor, pe locul al patrulea, czu 6,2 la sută. Ceilalţi şase candidaţi au obţinut între 0,5 şi 5 la sută.


În total, 63.793 de persoane din totalul de 105.839 de alegători înregistraţi au participat la scrutin, ceea ce reprezintă o rată de participare de 58,1 la sută.

Potrivit aceleaşi surse, în programul său electoral, Vlah a vorbit despre apropierea de Rusia şi factorul dezvoltării europene. Ea a fost susţinută de Partidul Socialist din R.Moldova, care a câştigat alegerile parlamentare la Chişinău. Până în prezent, Vlah a fost parlamentar.


Conform legilor R.Moldova, başcanul Găgăuziei devine membru al Guvernului moldovean.

Într-un referendum organizat în februarie 2014, locuitorii din regiunea autonomă găgăuză s-au pronunţat masiv în favoarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Vamală susţinută de Rusia, dar şi a independeţei regiunii, iniţiativă criticată dur de autorităţile de la Chişinău.

Etichete: republica moldova
Ultimele Stiri
abonare newsletter