Actualitate

Lucrările de modernizare a fostului cinematograf Dacia au început. Când vor fi gata?

În urmă cu doi ani, Primăria Cluj-Napoca a câştigat dreptul de proprietate asupra imobilului care a găzduit fostul cinematograf Dacia.

Lucrările de modernizare a fostului cinematograf Dacia din Mănăştur au început recent,după ce anul trecut a avut loc licitaţia pentru execuţia lucrărilor. Asocierea 2 Invest – Civitas Proiectare a câştigat licitaţia, termenul de finalizare a şantierului fiind 10 septembrie 2015. Decizia de reabilitare a imobilului a fost luată în urma dezbaterilor cu cetăţenii din cadrul proiectului de bugetare participativă, o premieră naţională, cetăţenii fiind cei care propun cum şi pentru ce să fie cheltuit banul public.

Lucrările de reabilitare a clădirii din Mănăştur costă aproximativ 2,7 milioane lei, banii fiind alocaţi din bugetul local. Proiectarea lucrărilor a fost realizată tot de asocierea 2 Invest – Civitas Proiectare.


Sală de sport, cafenea, cinematograf

După încheierea lucrărilor de modernizare, clădirea va adăposti următoarele spaţii majore: sala mare care este formată din cinematograf, spaţiu multifuncţional pentru piese de teatru, conferinţe, vestiare pentru actori; sala mică, formată din Centrul Inteligenţei, adică un centru dedicat copiilor şi tinerilor care vor putea urma cursuri gratuite de şah, bridge, go, scrabble, vor avea loc competiţii naţionale de şah. Pe lângă cele două săli, în clădire va fi amenajat şi un spaţiu pentru recepţii, expoziţii, zonă de alimentaţie publică, toalete. Holul va fi spaţiu pentru recepţii şi expoziţii, iar subsolul pentru diverse activităţi sportive. Va fi creată şi o cafenea.

Încăperea de la subsol are o suprafaţă de 336 mp, cea de la parter are 817 mp, iar încăperea de la etajul 1 are 157 mp.


Cum era clădirea înainte de începerea lucrărilor

Clădirea a fost construită în anul 1981, după 1989 a funcţionat, un timp, ca cinematograf, apoi discotecă, după care s-a intrat într-o perioadă în care nu a mai fost utilizat deloc. În ultimii aproximativ 15 ani, a fost doar adăpost pentru oamenii străzii care au reuşit să îl incendieze de mai multe ori.

Înainte de începerea lucrărilor, clădirea fostului cinematograf Dacia se afla într-o avansată stare de degradare, cu interiorul incendiat, resturi de mobilier, scaune rupte, arse, igrasie, mormane de moloz şi tencuială căzută de pe pereţi.


În 2013, Primăria a câştigat dreptul de proprietate

Primăria Cluj-Napoca s-a judecat timp de trei ani pentru a câştiga dreptul de proprietate asupra spaţiului. După mai multe procese, acest drept a fost câştigat anul trecut, astfel că autorităţile locale au putut începe demersurile pentru reabilitarea imobilului. În primăvara lui 2013, au fost realizate lucrări de curăţare şi deratizare a spaţiului, iar apoi a urmat licitaţia pentru proiectare.

abonare newsletter