Actualitate

Furtună devastatoare în regiunea Pacificului de Sud

Cel puţin cinci persoane au murit sâmbătă în Pacificul de Sud, o regiune afectată dur de ciclonul tropical Pam, iar bilanţul acestei furtuni - considerate una dintre cele mai puternice înregistrate în ultima perioadă - ar putea creşte.

Ciclonul a măturat numeroase insule, însoţit de rafale puternice de vânt, ploi torenţiale şi o mare agitată.

Arhipelagul Vanuatu pare să fie cel mai puternic afectat, în timp ce ciclonul se îndreaptă spre sud-sud-est către Noua Zeelandă.


Patru persoane au murit în capitala Vanuatu, Port Vila, a declarat Isso Nihmei, liderul unui grup de acţiune în domeniul climatic, citat de postul australian de radio ABC.

O persoană a murit în Papua Noua Guinee, după ce un copac doborât de rafalele puternice ale ciclonului tropical s-a prăbuşit peste o casă, potrivit aceleiaşi surse.


Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a citat informaţii neconfirmate potrivit cărora 44 de persoane au murit în provincia Penama, în nord-vestul Vanuatu, relatează Mediafax.

Furtuna s-a intensificat şi a fost catalogată ca furtună de categoria a cincea vineri, în timp ce atingea coastele Vanuatu, cu rafale de vânt de până la 230 de kilometri pe oră, a anunţat serviciul de meteorologie al ţării.


Comunicaţiile de pe insulă au fost întrerupte, potrivit unor lucrători umanitari au fost citaţi de ABC, la fel ca şi alimentarea cu energie electrică şi apă, îngreunând evaluarea amplorii pagubelor.

„Adăposturile improvizate în care trăieşte majoritatea oamenilor din Vanatu - locuinţe din tablă ondulată - au fost distruse. Nu a mai rămas nimic în care se poate locui”, a declarat Nichola Krey de la organizaţia Salvaţi Copii, pentru ABC.


„Guvernul a declarat stare de urgență în întreaga țară”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Biroului național responsabil cu gestionarea catastrofelor, Paulo Malatu. „În (capitala) Port Vila, au fost confirmat decesul a șase persoane, precum și 20 de răniți”, a adăugat el.

Pe de altă parte, ONG-ul umanitar Oxfam a făcut cunoscut că ciclonul a distrus aproape 90% din locuințele din Port Vila.


„Va fi probabil una din cele mai grave catastrofe văzute vreodată în Pacific, amploarea nevoilor umanitare va fi enormă”, a declarat directorul Oxfam pentru Vanuatu, Colin Collet van Rooyen. „Comunități întregi au fost luate de vânt”, a adăugat el.

Prezent la conferința Națiunilor Unite dedicată dezastrelor naturale, desfășurată la Sendai (nord-estul Japoniei), președintele statului Vanuatu a luat cuvântul sâmbătă și a cerut ajutor comunității internaționale în urma distrugerilor provocate de ciclonul Pam. „Adresez un apel, în numele guvernului și poporului din Vanuatu, comunității internaționale pentru a ne da o mână de ajutor să facem față calamităților care ne-au lovit”, a declarat președintele Baldwin Lonsdale, relatează Agerpres.

Australia a oferit asistenţă Vanuatu, în calitate de cel mai important donator al arhipelagului cu aproximativ 250.000 de locuitori, situat la aproximativ 2.600 de kilometri de coastele statului australian Queensland (nord-est).

„Suntem pregătiţi să susţinem cu orice acţiune necesară şi să cooperăm cu partenerii noştri, Noua Zeelandă şi celelalte ţări din Pacific”, a declarat ministrul australian de Externe Julie Bishop.

Etichete: furtuna
Ultimele Stiri
abonare newsletter