Actualitate

Cu sau fără Koloszvar şi Klausenburg la intrările în oraş?

La o zi după ce a fost anunţat designul şi mesajele de pe turnurile care vor fi amplasate la intrarea în oraş, primarul Emil Boc a declarat că deocamdată nu se ştie ce va scrie pe aceste structuri.

Miercuri, au fost prezentate imagini cu turnurile care de la intrarea în oraş şi cu mesajele de pe aceste turnuri: “Servus! Bine aţi venit!”,”Capitala Culturală Europeană ”, “Cluj-Napoca”, “Koloszvar”, “Klausenburg”. Joi, primarul Emil Boc a declarat într-o emisiune la postul de radio Napoca FM că de fapt mesajele care vor fi scrise pe turnuri nu au fost încă stabilite, fiind ales deocamdată doar designul structurilor metalice. Se ştie doar că mesajul va fi în cinci limbi. ”Decizia a aparţinut juriului de specialitate, juriu, în bună parte extern Primăriei Cluj-Napoca. Au fost personalităţi de marcă ale Clujului, cooptate în acest juriu. În acest moment, am adjudecat ceea ce acest juriu ne-a propus, urmează să se stabilească proiectarea, aprobarea în comisia tehnică de urbanism, aprobarea în Consiliul Local şi executarea. Probabil va mai dura câteva luni până când aceste turnuri vor fi amplasate. Fac precizarea că mesajul de întâmpinare va fi în cinci limbi, așa cum am anunțat și cum a decis Consiliul Local, într-un design care să permită şi menționarea altor detalii despre Cluj: Cluj oraș universitar sau atunci când ai un festival internațional sau când ai Capitala Europeană a Tineretului sau Capitala Culturală Europeană să poată fi menționate aceste lucruri pe turnurile de intrare în oraş”, a explicat Emil Boc.

Primarul a adăugat că turnurile sunt din metal şi vor fi construite după un design aproape de cel care a fost câștigător. “Urmează ca în proiectare să se stabilească detalii, comisia să arate ce va scrie pe fiecare turn. Designul s-a stabilit, ce va scrie pe fiecare turn va fi stabilit de Consiliul Local. În mod normal trebuie să se fie amplasate în acest an”, a spus Boc.


Turnurile vor înlocui actualele obeliscuri şi vor fi amplasate la următoarele intrări din municipiu: intrarea/ieşirea dinspre Turda; intrarea/ieşirea dinspre Floreşti; intrarea/ieşirea dinspre Chinteni; intrarea/ieşirea dinspre Baciu; intrarea/ieşirea dinspre Someşeni; intrarea/ieşirea dinspre Apahida.

Contractul de proiectare a fost câştigat de Biroul individual de arhitectură Alexandru Fleşeriu Nicolae, la valoarea de 72.296,40 lei (faţă de 120.000 de lei, cât reprezenta valoarea estimată a procedurii). Din echipa arhitectului Fleşeriu mai fac parte arhitectul Peter Eszter şi inginerul Doru Călin Crişan.


Au fost depuse în total 15 proiecte, iar juriul a stabilit următorul clasament:

Locul I şi premiul I – Biroul individual de arhitectură Alexandru Fleşeriu Nicolae - 1455,84 puncte;


Locul II şi premiul II – SC Made By SRL - 1217,72 puncte;

Locul III şi premiul III – SC Schmidt Arhitectura SRL - 1195 puncte;


Locul IV - Mihaela Meslec – Huenerwadel Partnership - 983,16 puncte;

Locul V - SC Arhitect Magda SRL - 926 puncte.

abonare newsletter