Actualitate

Oraşul se surpă. Care sunt cele şapte puncte periculoase din Cluj-Napoca

Pe strada Donath, fără număr, în zona service, vor fi efectuate lucrări de consolidare, ca urmare a surpărilor de teren. Valoarea estimată a investiţiei este de peste 2,1 milioane lei, fără TVA.

Şapte puncte din Cluj-Napoca prezintă alunecări de teren, unele fiind în curs de rezolvare, altele doar monitorizate. Pentru unul dintre aceste locuri, Primăria Cluj-Napoca va începe lucrările în viitorul apropiat, fiind lansat deja un anunţ pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pentru găsirea unei firme care să se ocupe de lucrări. Este vorba despre strada Donath, fără număr, în zona service, unde alunecările de teren s-au produs din cauza unor lucrări de modernizare a străzii Uliului. Valoarea estimată a lucrărilor este de peste 2,1 milioane lei, fără TVA. Potrivit anunţului postat pe SEAP, au fost stabilite şi cheltuieli neprevăzute în valoare de peste 200.000 lei, fără TVA.

Lucrările pentru consolidarea terenului de pe strada Donath, fără număr vor dura un an. Finanţarea va fi asigurată din bugetul local.


Un alt punct din oraş unde sunt alunecări de teren este strada Eremia Grigorescu nr. 88. Pentru această locaţie, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca precizează că situaţia este în curs de rezolvare.

Pe Tăietura Turcului situaţia alunecărilor de teren a fost rezolvată, după cum precizează reprezentanţii Primăriei. În această zonă, alunecările au durat ani de zile, iar cetăţenii au sesizat autorităţile locale în nenumărate rânduri. Terenul a început să o ia la vale ca urmare a unor lucrări realizate de diferite firme private.  


Un alt punct din municipiu care este monitorizat din cauza alunecărilor de teren este Bulevardul Muncii – Dealul Sf. Gheorghe. În aceeaşi situaţie se află şi Pădurea Sfântul Ion, zona Pripor şi Valea Chintăului, zona cimitirului Pomet.

Nici Calea Turzii nu este ocolită de alunecările de teren. Un punct care prezintă astfel de problem este în zona obeliscului unde Primăria nu poate interveni încă cu lucrări de consolidare din cauza problemelor cu retrocedările de la Staţiunea de Cercetare Pomicolă. 


Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca precizează că au fost chemaţi să constate şi situaţii care nu sunt considerate alunecări de teren. “În anumite cazuri, Primăria a fost chemată să constate unele situaţii care nu se încadrau în categoria alunecărilor de teren. Problemele semnalate aveau ca principal motiv nerespectarea autorizaţiilor de construire. Solicitările au venit pe fondul unor discuţii între proprietari şi firmele de asigurări”, au precizat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter