Actualitate

CNADNR: „Am avut de-a face cu drumuri care treceau prin curtea mănăstirilor” - VIDEO

Au demarat lucrările pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru drumul care va uni autostrada A3 cu DN1.

Firma care a câştigat licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate a variantei de legătură a centurii Clujului, Vâlcele – Apahida, prin DN1, în zona localităţii Mărtineşti, cu autostrada Transilvania A3, şi-a prezentat miercuri, 4 martie, proiectul.

Constructorii au prezentat două posibile variante pentru drumul de legătură: una de 5 şi una de 6 km. Pentru ambele variante există o porţiune comună de drum de circa 2 km.


Traseul de 6 km este chiar la intrare lângă lacurile de la Mărtineşti spre Comşeşti, iar al doilea traseu este la intrarea în Tureni. Scopul obiectivului de investiţie este de a descongestiona traficul rutier din municipiile Cluj-Napoca, Turda şi Câmpia Turzii prin eliminarea traficului de tranzit de pe teritoriul acestora, de asigurare a unui traseu ce va face legătura între Autostrada Transilvania A3 si DN1 având ca poziţie de început pasajul rutier peste Autostrada A3 al drumului judeţean DJ 103G.

Firma care a câştigat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate este Maxi Design Bucureşti. Ordinul de începere a fost semnat în data de 22 februarie şi durează patru luni.


Costul estimativ al unui kilometru de drum este de aproximativ 2,3 milioane de euro. Preţul poate varia pentru că nu s-au luat în calcul expropierile sau alte probleme specifice realizării unui drum. Artera va trece pe un teren care este în proporţie de 80%  al primariei din Tureni, iar 20% al proprietrilor privaţi.

Drumul va avea 9 m cu o bandă de circulaţie pe sens de 3,5 m. Lăţimea acostamentelor este de 1 m, din care lăţimea benzilor de încadrare de 0,5 m.


Pentru scurgerea apelor pluviale se vor adopta şanţuri de beton trapezoidale pe întreaga lungime a proiectului, iar evacuarea acestora se va executa de catre emisarii existenţi. Pentru asigurarea unui nivel de protecţie corespunzător s-au prevăzut parapeţi de protecţie metalici de tip greu, cu nivel de protecţie H1 pe zonele cu înălţimea rambleului mai mare de 1,60 m. Pe zonele cu înălţimea rambleului mai mare de 6,0 m cât şi pe toată zona rampelor podurilor şi  pasajelor s-au prevăzut parapeţi metalici de tip foarte greu, cu nivel de protecţie H4b. Se vor ilumina intersecţiile, podurile şi nodurile rutiere.

Directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, a declarat că întâlnirea cu autorităţile de la Cluj are un rol benefic pentru că se evită posibilele erori pe care constructorul le va întâmpina. „O astfel de legătură este foarte importantă pentru că descarcă un trafic de pe autostradă. Şi al doilea aspect: scoate traficul de marfuri din localităţi. Ne-am izbit de foarte multe erori de proiectare. Am avut de-a face cu drumuri care treceau prin curtea mănăstirilor, a bisericilor sau case de cultură. Durata depinde de ceea ce se găseşte în momentul în care începe lucrarea propriu zisă. De aceea am făcut referire la o proastă pregătire a proiectelor până acum pentru că asta s-a întâmplat. Studiile de fezabilitate făcute aşa cum au fost făcute care au dus la licitaţii pentru lucrări, care licitaţii pentru lucrări au fost câştigate cu un preţ oarecare, iar preţul a început să crească nu din cauza construcţiei efective ci din cauza a ceea ce s-a găsit colateral pe aliniament sau amplasament sau din cauza solicitărilor autorităţilor publice locale. Nu a fost o corelare între cel care a executat studiul de fezabilitate şi autorităţile publice, cum s-a întâmplat astăzi aici”, a spus Narcis Neaga. O decizie finală asupra variantei celei mai optime va fi luată în funcţie de impactul zonal şi o perspectiva a dezvoltării regionale.


Termenul de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter