Actualitate

Moscova i-a adus un ultim omagiu lui Boris Nemţov

Liderul opoziţiei din Rusia a fost înmormântat într-un cimitir la marginea Moscovei.

O ceremonie publică prin care i s-a adus un ultim omagiu fostului vicepremier rus Boris Nemţov, un politician din opoziţie asasinat vineri noaptea în apropiere de Kremlin, a avut loc marţi dimineaţa la Centrul pentru drepturile omului Andrei Saharov din Moscova.

Mii de persoane au stat la coadă la un centru pentru drepturile omului din Moscova pentru a-i aduce un ultim omagiu opozantului rus Boris Nemţov, asasinat vineri noaptea în apropiere de Kremlin, informează Mediafax.


Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Nemţov a fost expus într-o mică sală din Centrul Saharov, iar numeroase persoane au depus flori şi lumânări. Fostul lider al opoziţiei a fost înmormântat după-amiază, într-un cimitir situat la periferia capitalei ruse.

La serviciul funerar au participat şi demnitari străini, printre care fostul premier britanic John Major, ambasadorul american John Tefft, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, şi comisarul german pentru Rusia, Gernot Erler.


Cel puţin doi parlamentari europeni au afirmat că Rusia i-a împiedicat să participe la funeraliile lui Boris Nemţov. Fostul ministru leton de Externe Sandra Kalniete, în prezent europarlamentar, a declarat că poliţiştii de frontieră au oprit-o pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, luni seara.

Bogdan Borusewicz, preşedintele Senatului polonez, a declarat anterior la Varşovia că autorităţile ruse au refuzat să-i acorde viză. El a apreciat că preşedintele rus Vladimir Putin conduce Rusia spre dictatură.


Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a precizat că preşedintele nu va participa la funeralii, dar îl va trimite pe reprezentantul său în Parlament, Garry Minh.

Familia lui Nemţov, inclusiv mama şi copiii defunctului, stăteau în faţa coşciugului, la Centrul care poartă numele laureatului rus al Premiului Nobel pentru pace Andrei Saharov.


O jerbă din partea preşedintelui rus Vladimir Putin a fost adusă la Centrul Saharov, iar vicepremierul Arkadi Dvorkovici a venit să-i aducă opozantului un ultim omagiu, a declarat Olga Şorina din cadrul partidului RPR-Parnas pentru agenţia rusă de stat.

Nemţov, copreşedinte al RPR-Parnas şi deputat în Duma din Iaroslavl, a fost asasinat vineri noaptea în timp ce traversa Podul Moskvoreţki, în apropiere de Kremlin.


Niciun suspect nu a fost arestat până în prezent. Asasinatul a zguduit puternic firava şi marginalizata mişcare de opoziţie din Rusia.

Numeroşi susţinători ai opoziţiei suspectează Kremlinul că se află în spatele asasinatului, pe care l-ar fi ordonat ca răzbunare faţă de criticile dure pe care Nemţov i le-a adresat preşedintelui rus Vladimir Putin, în timp ce autorităţile sugerează o serie de mobile posibile, inclusiv o provocare al cărei scop este să păteze imaginea liderului rus.

Activistul Aleksei Navalnîi a cerut unui tribunal să-i suspende arestul la domiciliu timp de o zi, pentru a participa la înmormântare, dar solicitarea i-a fost respinsă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter