Actualitate

Cele mai bune proiecte de arhitectură din ţară sunt prezentate la Cluj - FOTO

Peste 100 de persoane, arhitecţi, studenţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au fost prezente luni seara, la vernisajul Bienalei Naţionale de Arhitectură.

170 de proiecte sunt prezentate în cadrul Bienalei Naţionale de Arhitectură, în perioada 16 februarie – 1 martie, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Bienala cuprinde proiecte care au fost atent selectate de un juriu de specialitate. S-au înscris peste 300 de proiecte, dar în urma jurizării au mai rămas 170, toate putând fi văzute la Muzeul de Artă. Este vorba despre producţii de arhitectură contemporană, realizate de arhitecţi tineri, în general, în ultimii doi ani. Proiectele expuse la muzeu sunt împărţite pe mai multe secţiuni. Printre proiectele selectate se numără şi Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. “Sunt şapte secţiuni: locuinţe, spaţii publice, arhitectură de interior, restaurare, urbanism etc. plus o secţiune de carte de arhitectură. Fiecare secţiune a avut un premiu şi una sau două nominalizări. Au mai fost două premii speciale. Patru premii au fost câştigate de foşti absolvenţi ai Facultăţii de Arhitectură din Cluj”, a declarat Adriana Matei, preşedintele Uniunii Arhitecţilor Cluj.

Pentru arhitecţi, bienala este şi un prilej de întâlnire şi discuţii despre noutăţile din domeniu. “Astăzi am venit la Cluj pentru a treia oară. În intervalul de cinci ore cât am stat la Cluj am descoperit lucruri pe care nu le găseşti nicăieri în alte oraşe, în lumea arhitecţilor. Există nişte scannere 3D care este visul tuturor restauratorilor şi cu ajutorul căruia s-au făcut de fapt reconfigurarea străzii Mihail Kogălniceanu”, a spus profesorul Mircea Ochinciuc, de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism din Bucureşti.


Începând din anul 1994, Bienala Naţionala de Arhitectură a devenit unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale desfăşurate la nivel naţional, premiile acordate fiind deosebit de semnificative pentru recunoaşterea profesională a tuturor participanţilor: arhitecţi cu drept de semnătură, urbanişti, arhitecţi de interior, conductori arhitecţi, designeri, scenografi, restauratori, istorici şi critici de artă şi arhitectură.

Ultimele Stiri
abonare newsletter