Actualitate

Locuitorii unei comune din judeţul Cluj, îngroziți de o crescătorie de porci mistreți

Locuitorii unei comune din județul Cluj sunt îngroziţi şi revoltaţi din cauza unei crescătorii de porci mistreți care se află, spun ei, într-o zonă intens circulată. Ei reclamă faptul că ţarcul în care sunt închişi porcii nu ar fi suficient de sigur. "Dacă porcii mistreți scapă din crescătorie și atacă oamenii, cine este responsabil?", se întreabă aceștia. Autorităţile îi liniştesc însă pe oameni şi spun că nu au de ce să se teamă.

sursa foto recolta.eu sursa foto recolta.eu

Locuitorii comunei Mica, aflată la 3 kilometri de municipiul Dej, spun că trăiesc în frică din cauza unei crescătorii de porci mistreți și că siguranța oamenilor care trec prin zonă este pusă în pericol din cauza felului necorespunzător în care este amenajată crescătoria de mistreți.

"Țarcul în care sunt crescute aceste animale sălbatice este de toată jena, gardul țarcului a fost făcut pentru rațe și gâște. Înainte de a fi crescătorie de porci mistreti aici au fost crescute gâşte şi raţe", susțin aceștia.


În plus, spun ei, crescătoria de animale sălbatice se află în apropierea unui drum public intens circulat de copii și mașini.

"Barajul de pe râul Someș este o cale de circulație vitală pentru locuitorii comunei Mica și nu numai, deoarece pe aici merg copiii (elevii) la şcoală sau la Colegiul Andrei Mureșanu din Dej. Tot pe aici se merge la muncă în municipiul Dej, sau în stația de cale ferata Dej Triaj. Dacă o maşină loveşte din greşeală gardul ţarcului şi îl pune la pământ, ce se va întâmpla? Va fi teroare, mistreţii vor evada şi vor ataca orice persoană care le va ieşi în cale. Pe scurt, va ataca întregul sat", spun locuitorii din Mica.


Ei mai reclamă faptul că s-au săturat să trăiască cu frică și ameninţă că vor face plângeri la toate instituţiile abilitate pentru ca ferma de porci de la ei din comună să dispară.

"Ne-am săturat de frica permanentă ce domnește în comună. Nimeni nu ia nicio măsură, nimeni nu face nimic. Pentru că nu dorim ca nimeni să pățească ceva, o să ne luptăm cât este nevoie, până se va îndepărta acest pericol, această bombă cu efect întârziat. Vom face petiţii şi cereri autorităților locale, Ministerului de Interne, Ministerului Mediului până se va îndepărta pericolul complet", au mai precizat locuitorii din Mica.


Contactat telefonic pentru a comenta situația, primarul comunei Mica, Pavel Goron, a precizat că se află în Viena și că nu comentează subiectul.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj s-au deplasat în control la ferma de porci din comuna Mica şi spun că animalele sunt domesticite şi nu prezintă manifestări agresive.


"În urma inspecției efectuate la adresa respectivă, de Inspectori din cadrul Biroului Antifraudă și Serviciul de Control Oficial Sănătate Animală, din cadrul DVSA Cluj, s-a constatat SC Erdmar SRL, deține un număr de 52 cap suine, metiși proveniți din Mangalia. Din totalul de 52 capete suine, 13 capete sunt adulte (11 scroafe, 2 vieri), iar restul sunt tineret cu vârste cuprinse între 40 de zile și 6-8 luni", a declarat directorul executiv al DVSA Cluj, Nicolae Pivariu.

În ceea ce privește țarcul în care stau mistreții, DVSA Cluj susține că împrejurarea este sigură și că animalele nu pot părăsi țarcul. Mai mult, pentru sporirea siguranței se va monta și un gard electric. 


"Exploatația în suprafață de aproximativ 2 ha este împrejmuită cu un gard de plasă de sârmă, înalt de 2 metri, introdus 20-30 cm sub pământ. Pe interior este dublat de o înălțime de 50 cm cu o plasă de sârmă cu grosimea de 4 mm. Pentru siguranță, deși animalele sunt blânde, domesticite, este în curs de montare pe partea interioară a gardului un gard electric. Exploatația este înregistrată sanitar și veterinar pentru «Creșterea și exploatarea animalelor de vânat», fiind în conformitate cu prevederile legale", mai susține Pivariu.

Totodată, Pivariu susţine că localnicii comunei Mica exagerează. "Alarma de pericol pentru populație este una falsă și exagerată", a mai spus directorul DVSA Cluj.  

Articol scris de Ana Racheleanu

abonare newsletter