Actualitate

Atenţie la căpuşe! S-a deschis sezonul

<p><strong> </strong></p> <p><strong> </strong></p> <p><strong> </strong></p> <p><img src="documente/stories/06_iunie/02_ziua/03-capusa-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În fiecare zi, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Cluj se confruntă cu mai multe cazuri de pacienţi muşcaţi de căpuşe.</p>

Specialiştii spun că foarte puţine căpuşe sunt periculoase.

 


Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj atenţionează populaţia că odată cu instalarea sezonului cald există riscul înţepăturilor de căpuşe, mai ales pentru persoanele care au activitate în zone cu vegetaţie bogată, pentru cei care intră în contact cu animale domestice sau sălbatice parazitate cu căpuşe şi pentru muncitorii forestieri. „Sfătuim populaţia să aibă un comportament adecvat în situaţii cu risc pentru parazitarea cu căpuşe”, afirmă Dorina Duma, directorul DSP Cluj.

Medicii spun că pentru a evita înţepăturile de căpuşe este recomandată purtarea unor haine deschise la culoare cu pantalonii lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă. Este necesară purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje, papucii şi sandalele fiind excluse.


Medicii recomandă şi utilizarea de repelent (dietil toluamidă) prin aplicare pe pielea care va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ-antebraţ, etc.) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (pantofi, şosete, pantaloni).

De asemenea, este recomandată spălarea şi uscarea cel puţin o oră cu aer cald sau fierbinte a hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu căpuşe. „Riscul profesional pentru muşcătură de căpuşă este semnificativ pentru ciobani, oieri, pădurari, muncitori forestieri, vânători, agricultori”, subliniază Dorina Duma.


 

Căpuşele se pot instala oriunde


 

Medicii atenţionează că trebuie inspectat corpul cu atenţie deoarece căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii. În plus, dacă sunt găsite pe corp trebuie înlăturate prompt. „Acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus. După înlăturarea căpuşelor pielea se va dezinfecta cu alcool 70% şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg”, precizează Duma.


 

Foarte puţine căpuşe sunt periculoase

Ioan Mureşan, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj spune că medicii din spital se confruntă zilnic cu cazuri de persoane înţepate de căpuşe. El a mai precizat că o dată cu instalarea sezonului cald, în fiecare zi apar persoane cu căpuşe. Potrivit directorului de la Infecţioase populaţia nu trebuie să se panicheze din cauza înţepăturilor de căpuşe deoarece foarte puţini din pacienţii care se prezintă la spital fac diverse boli cauzate de aceşti paraziţi.

 

Boala Lyme, cea mai periculoasă

Boala Lyme este transmisă de căpuşe şi în faza acută se poate manifesta prin mai multe simptome precum febră, cefalee, depresie, oboseală şi apariţia, cel mai frecvent la locul înţepăturii, a unui rash circular cu tendinţă de extindere numit eritem migrator. Netratată boala poate evolua spre stadiul cronic: artrită, cardită, neuroborelioză.

abonare newsletter