Actualitate

Comunitatea română, una dintre cele mai bine integrate comunităţi din Germania

Un studiu, realizat de un grup de cercetători în domeniile migrație internațională și integrare europeană, arată că românii fac parte din cele mai bine integrate grupuri etnice din Germania, respingând astfel teama că, odată cu ridicarea restircţiilor de muncă în străinătate, aceştia, împreună cu bulgarii, vor invada piaţa occidentală.

Într-un interviu publicat pe site-ul Dw.de, profesorul Herbert Brücker, cercetător în domeniile migrație internațională și integrare europeană la Institutul pentru piața muncii și cercetare profesională din Nürnberg şi unul dintre autorii cercetării, afirmă că, odată cu anularea restricțiilor pe piața federală a muncii, cota românilor și bulgarilor cu loc de muncă a crescut cu 14% iar numărul celor care şi-au găsit un loc de muncă a fost mai mare decât numărul celor care au venit în Germania după ridicarea acestor restricţii.

În ceea ce priveşte somajul în rândul etincilor români şi bulgari, potrivit cercetătorului, acesta “a crescut de la 10 la 14 procente. Cota este în continuare mai mică decât media populației de origine străină, dar ne-ar plăcea desigur să scadă, nu să crească”. Acesta adaugă totuşi că, dacă un român sau un bulgar vin în Germania fără loc de muncă aceştia nu beneficiază de nici un ajutor de somaj, “pot solicita doar alocații pentru copii, dar acestea nu sunt practic ajutoare sociale”.


Comunitatea romana, cea mai bine integrată

Potrivit profesorului Herbert Brücker, deşi se vorbeşte la comun despre cele două etnii, comunitatea românilor din Germania este mult mai bine integrată, din toate punctele de vedere, în comparaţie cu cea bulgară. “Românii fac parte dintre cele mai bine integrate grupuri etnice din Germania. Sunt mult mai bine integrați decât toate etniile din celelalte țări care au aderat în 2004 la UE. Sunt chiar mai bine integrați decât spaniolii și italienii. Sunt comparabili cu americanii, francezii și britanicii care trăiesc în Republica Federală. În rândul românilor, rata șomajului este mai mică decât în rândul germanilor. De fapt, nu am găsit probleme în ceea ce-i privește pe români. La bulgari, rata șomajului este de două ori mai mare decât în rândul românilor. Cota bulgarilor care primesc ajutoare sociale este de trei ori mai mare decât cea a românilor”, a mai afirmat cercetătorul german.

Românii nu fac abuz de ajutoare sociale

Herbert Brücker respinge si temerea germanilor cu privire la faptul că etnicii români şi bulgari veniţi în Germania sunt predispuşi la fraudare a sistemului social german. “Avem 195 de cazuri suspicioase. Cota e mai mică decât în rândul germanilor care apelează la ajutoare sociale. Deci nici vorbă de abuz. Alegația că românii și bulgarii ar veni aici pentru ajutoarele sociale nu prea este susținută cu argumente. Ce am observat este că au venit imigranți din cele două țări care mult timp nici nu au lucrat, nici nu au încasat ajutoare sociale, dar au intrat apoi pas cu pas în sistemul social.ici este și problema. Este vorba de anumite locuri din Germania, precum Duisburg, Dortmund sau unele cartiere din Berlin. Acolo problemele se acumulează și acolo este vorba de grupuri sociale foarte greu de integrat în piața muncii”, a mai afirmat el.

abonare newsletter