Actualitate

De un an, Primăria nu a pus la loc cuvântul “unguri” pe soclul statuii lui Baba Novac. Ce explicaţie au autorităţile

În urmă cu mai bine de un an, statuia lui Baba Novac a fost vandalizată. De atunci, autorităţile nu au făcut nimic să repare soclul statuii.

În 5 februarie se împlinesc 414 de când Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazu şi erou naţional în Serbia, a fost ars pe rug în Cetatea Clujului. Tot în această perioadă se împlineşte aproximativ un an de când Primăria Cluj-Napoca nu a fost în stare să pună la loc cuvântul “unguri” de pe soclul statuii, dat jos de persoane necunoscute de două ori. Prima dată statuia a fost vandalizată în toamna lui 2013, inscripţia a fost ulterior completată, dar la două luni distanţă, iarăşi a dispărut cuvântul “unguri”. De atunci, statuia a rămas cu mesajul incomplet.  

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că se consultă cu specialişti ca să afle dacă este sau nu oportun să mai apară cuvântul “unguri” pe soclu. “De ceva vreme se discută cu specialişti din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi cu Comisia Monumente Istorice. Nu avem încă un punct de vedere al lor astfel că nu putem lua încă o decizie”, au declarat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Aceste discuţii şi consultaţii durează de aproape un an.


De un an, textul inscripţionat pe soclul statuii arată astfel: “Căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către … în data de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale, în anul 1975”.

Repararea soclului revine în sarcina Serviciului Spaţii Verzi, Monumente Istorice şi Ecologie Urbană din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei, care are ca obiect de activitate lucrările de reparaţii curente, reparaţii capitale, reabilitarea şi restaurarea monumentelor istorice (statui, busturi, ansambluri şi grupuri statuare, plăci comemorative etc.) şi de for public, precum şi lucrările de întreţinere (curăţire, monitorizare şi inventariere).

Ultimele Stiri
abonare newsletter