Actualitate

Modernizarea Pieţei Mihai Viteazu, un proiect “uitat” de aproape trei ani

Statuia ecvestră, aleile şi fântâna arteziană din Piaţa Mihai Viteazu sunt într-o stare avansată de degradare.

Au trecut mai bine de doi ani și jumătate de când primarul Emil Boc anunța lansarea unui concurs de idei pentru modernizarea Pieței Mihai Viteazu și a zonelor învecinate.  De atunci s-a așternut liniștea peste planul primarului, piața este degradată în continuare și nici nu se preconizează să se schimbe ceva anul acesta. Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca spun că deocamdată nu au noutăți despre concursul respectiv, nu știu când se va organiza, nici nu pot oferi informații despre modernizarea zonei. Cu alte cuvinte totul este în aer, ideea organizării unui concurs a fost “uitată”. Nici pe lista de priorități pe 2015 a primarului, anunțată la începutul anului, nu se regăsește modernizarea Pieței Mihai Viteazu.

Până când autoritățile locale se hotărăsc să facă ceva, Piața Mihai Viteazu cu tot cu statuia ecvestră se dezmembrează bucată cu bucată. În fiecare zi, de pe soclul statuii se mai desprinde câte o parte, din pavaj mai dispare câte o dală de beton, iar fântâna din spatele statuii este la fel de degradată.


Cum ar fi trebuit să arate Piața Mihai Viteazu

Dacă în toamna lui 2012, Boc afirma că va fi organizat concurs strict pentru modernizarea Pieței Mihai Viteazu, la începutul anului următor fusese luată în calcul și reabilitarea zonelor învecinate, pornind de pe strada George Bariţiu până la strada Paris şi de la malurile Someşului până la Canalul Morii. Boc declara în ianuarie 2013 că planul de modernizare cuprinde integrarea Canalului Morii, refacerea malurilor Someşului, modificarea traficului din Piaţa Mihai Viteazu şi rediscutarea transportului în comun în Piaţa Mihai Viteazu.

În acelaşi an, în toamnă, a fost votat un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru organizarea concursului de idei. Câştigătorul ar fi urmat să realizeze proiectarea şi să semneze un contract de 40.000 euro. În acel punct lucrurile s-au oprit şi concursul de idei a rămas pe nicăieri.


Se face sau nu parking subteran?

În Piaţa Mihai Viteazu a fost programată şi realizarea unui parking subteran. În ianuarie 2013, Boc declara că nu se mai poate face această investiţie din cauza magistralei de apă de sub statuie, dar în primăvara anului trecut a revenit cu o altă informaţie: parkingul se poate face. Un teren de peste 3.700 mp din faţa statuii a fost obţinut de la Biserica Greco-Catolică, urmând ca parkingul să fie construit de firma portugheză Cogedir, cu care fusese semnat iniţial contract pentru parking. De atunci a trecut însă aproape un an şi nu s-a concretizat nimic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter