monitorulcj.ro Menu
Actualitate

„Clubul libertăţii“ vrea „o Românie în care să îţi placă să trăieşti“

Asociaţia „Clubul Libertăţii“ s-a lansat oficial, sâmbătă, la Cluj-Napoca. Iniţiatorii proiectului şi-au dorit să aducă în prim-plan, în cadrul unei dezbateri, valorile conservatorismului și libertății ca mod de a schimba societatea în care trăim.

Sursa foto Facebook Adrian Papahagi

Sistemul de pensii de stat va da faliment în aproximativ 15 ani, dar există o alternativă privată, validată de peste 35 de ani,  care ar putea fi adoptată cu succes și în România în următorii 2 ani. Aceasta a fost una din temele abordate la lansarea de la Cluj a Asociației „Clubul Libertății”.

Ce mesaje transmite clubul

Mesajul transmis de cei prezenţi la eveniment a fost „O Românie a cetățenilor și a comunităților libere și prospere, în care să-ți placă să trăiești!”.


Mai exact, potrivit organizatorilor, misiunea acestei asociații este să-i ajute pe cetățenii României să preia de la stat inițiativa economică și politică.

În deschidere, profesorul Mihail Albișteanu (Iași), a făcut o radiografie a conservatorismului românesc, din care membrii asociației își doresc să recupereze atitudinea responsabilă de implicare în viața cetății.


De asemenea, Adrian Papahagi (Facultatea de Litere), sub titlul „(Încă) un partid de dreapta: doctrină, organizare, riscuri, șanse”, a delimitat spațiul doctrinar al dreptei, iterând impostura morală și intelectuală a stângii.

La rândul său, economistul Radu Nechita (FSEGA), a adus în discuție tema „Care este ideea pentru care ne batem acum? Pe termen scurt, mediu și lung?”, prezentând un model validat, o alternativă privată la sistemul public de pensii. Profesorul Nechita estimează că deficitul în creștere al actualului sistem public de pensii va face ca această schemă piramidală să intre în colaps în următorii 15 ani. De asemenea, a atras atenția asupra datoriei implicite, rezultată din necesitatea de a plăti pensile din pilonul I, datorie estimată să urce la ~ 200 miliarde de Euro, în următoarele 3 decenii.


Obiectivele asociaţiei

Reprezentanţii Asociaţiei „Clubul libertăţii“ susţin că unul din obiectivele imediate ale asociației este abrogarea controversatei Legi 12/1990 -privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite.

La evenimentul de sâmbătă au fost prezenţi reprezentanți din toată țara, mai exact din Iași, București, Brăila, Baia Mare, Reșița, Dej, Sibiu, Bacău, Târgoviște.