Actualitate

Exclusivitate Monitorul de Cluj. Noam Chomsky: „Cuvintele lui Dumnezeu variază de la genocid la sublim”

Cunoscutul sociolog american Noam Chomsky a vorbit în exclusivitate pentru Monitorul de Cluj despre ce stă la baza atentatelor de la Charlie Hebdo, a atacurilor sângeroase ale grupării nigeriene Boko Haram sau a execuţiilor Statului Islamic, dar şi despre proaspătul film hollywoodian American Sniper.

În primăvara anului 2009, pe când eram încă la Calcutta cu bursa oferită de I.C.C.R. (Indian Council for Cultural Relations), m-am gândit să pregătesc un număr special al International Journal on Humanistic Ideology, pe subiectul Mind and Language. Cu acea ocazie i-am scris pentru prima dată profesorului Noam Chomsky și i-am solicitat un material. O săptămână mai târziu l-am primit. Numărul respectiv a fost unul din cele mai reușite numere tematice ale revistei noastre.

Cum în ultimele zile rețelele de socializare au fost invadate, la propriu, de filmulețe și luări de poziție, pe diferite teme, ale profesorului Noam Chomsky, m-am gândit să îi adresez și eu câteva întrebări, pentru cititorii din România. Faptul că a răspuns nu face decât să îmi confirme extraordinara deschidere și disponibilitate a profesorului dispus să își împartă timpul și cunoștințele cu cei care îi adresează întrebările potrivite. Din orice parte a lumii ar veni acestea. Mulțumesc, profesore Noam Chomsky.          


Cine este Noam Chomsky?

Noam Chomsky este profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT); autor a peste 100 de volume, cu teme dintre cele mai diverse, de la lingvistică la filosofie, metalimbaj sau politică. Multe din lucrările sale sunt traduse și în limba română.

Descris adesea ca ”tatăl lingvisticii moderne”, Noam Chomsky este și un filosof apreciat, logician, activist și comentator politic activ. Fiind una dintre cele mai proeminente figuri culturale ale tuturor timpurilor, Noam Chomsky a fost inclus, în anul 2005, în topul celor mai de succes intelectuali ai lumii.


Interesul politic al lui Noam Chomsky își are originea în curiozitate; o curiozitate de nestăvilit și o dorință de a se exprima cu privire la cele mai divergente opinii. Realitățile vieții cotidiene sunt subiectele predilecte ale comentariilor lui Chomsky. Pasiunea pe care o pune în fiecare intervenție pe care o are, indiferent că e vorba de chestiuni academice sau comentarii politice, arată, pe de o parte, erudiția lui, iar aceasta duce, pe de altă parte, la recunoașterea lui ca autoritate în domeniu.

De-a lungul vremii, Chomsky a oferit comentarii politice asupra unor probleme dintre cele mai arzătoare, printre care și războiul din Vietnam (anul 1967 a marcat intrarea lui în dezbaterile publice cu privire la politica externă a Statelor Unite ale Americii). De asemenea, și-a declarat opoziția față de elitele conducătoare, între care și instituții puternice precum FMI, Banca Mondială sau GATT. Conflictele majore ale lumii contemporane (de la cele din Gaza sau Siria, la situația din Ucraina sau atacurile teroriste din Nigeria sau Franța) sau subiectele de larg interes (precum revoluțiile purtate pe Facebook sau succesul filmului The Sniper) sunt surse potrivite pentru opiniile lui Chomsky și prin implicarea lui toate aceste evenimente capătă o acoperire globală.


Mihaela Gligor: De abia a început anul și deja în lume s-au întâmplat o mulțime de lucruri rele: atacurile sângeroase ale grupării Boko Haram, în Nigeria; execuțiile statului islamic ISIS sau recentele evenimente de la Paris, din redacția revistei Charlie Hebdo și din incinta magazinului evreiesc. De ce credeți că peste tot în lume se întâmplă astfel de lucruri rele în numele lui Dumnezeu? Cuvintele lui Dumnezeu sunt de neînțeles pentru noi?

Noam Chomsky: Lucrurile rele se întâmplă din tot felul de motive. Unele sunt în numele lui Dumnezeu. Altele sunt în numele unui stat sau al unei puteri private, fără nici o legătură cu invocarea lui Dumnezeu. Fiecare caz trebuie tratat în termenii lui. Cât despre ”cuvintele lui Dumnezeu”, dacă te referi la cărțile sfinte ale celor trei religii avraamice, cuvintele lui Dumnezeu variază de la genocid la sublim.


Mihaela Gligor: Războiul este peste tot, în realitate și în filme. Producția americană The Sniper este foarte mediatizată zilele acestea. De ce credeți că americanii aleg să facă astfel de filme? Și de ce au ele un atât de mare impact asupra spectatorilor?

Noam Chomsky: Precum alte state puternice, Statele Unite ale Americii au dezvoltat o cultură ultranaționalistă care ignoră sau își justifică propriile fapte, adesea crime majore, și își defăimează dușmanii oficiali, adesea propriile victime. Este o patologie periculoasă, ce nu se reduce doar la Statele Unite.


Mihaela Gligor: Cred că frumusețea lumii stă în diversitatea noastră. Noi, oamenii, suntem frumoși și obiceiurile și diversitatea noastră arată atât imaginația cât și potențialul pentru un trai armonios. Mi-aș dori să putem învăța unii de la alții și să trăim în pace. Credeți că noi, oamenii acestei lumi (indiferent de culoare, regiune, religie și afiliere politică), putem găsi un limbaj comun - al păcii și acceptarii diferențelor - pentru a ne putea înțelege între noi?

Noam Chomsky: Putem doar spera că această viziune poate fi realizată; chiar mai mult abordată.

abonare newsletter