Actualitate

Bărbatul care a pătruns în cabina unui avion are dosar penal

Poliţia de Frontieră a deschis un dosar penal pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei pe numele unui bărbat care a intrat ilegal pe pista Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj şi a urcat într-un avion parcat, unde şi-a făcut poze cu telefonul mobil în cabina pilotului.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, Fabian Bădilă, a declarat, miercuri, că dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

„Colegii mei au fost sesizați de reprezentanții Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj cu privire la incidentul petrecut marți, când un bărbat a pătruns pe pistă. Acestuia i s-a deschis dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă  de trecere ilegală a frontierei de stat. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, iar cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror”, a declarat Bădilă.


Potrivit noului Cod de Procedură Penală, bărbatul riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală.

Directorul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo, a declarat, că instituția pe care o conduce a depus plângere penală împotriva bărbatului pentru distrugere și pătrundere neautorizată într-o zonă restricționată.


”Persoana respectivă a intrat dintr-o zonă nerestricționată, a ajuns la subsol unde a spart un geam de unde a ieșit pe pista aeroportului, după care a urcat într-un avion care era parcat și unde se executau lucrări de mentenanță. Acel avion nu urma să decoleze. Faptul că a putut urca în avion este din cauza neatenției echipei de la firma care executa acele lucrări pentru că nu a respectat toate procedurile care vizează accesul la bord al persoanelor neautorizate. Bărbatul a fost observat în cele din urmă de membrii echipei iar acesta a fost predat polițiștilor de frontieră. Între timp se observase geamul spart și începuseră acțiunile de căutare a acestuia”, a spus David Ciceo.

Potrivit acestuia, conducerea aeroportului a dispus înlocuirea geamurilor din zona unde a avut loc incidentul, ca acestea să nu mai poată fi sparte, dar și verificarea punctelor de acces, a procedurilor pentru personal și luarea unor măsuri pentru întărirea securității. De asemenea, s-a dispus o anchetă atât la compania aeriană care deține avionul, cât și la firma care se ocupă de mentenanță.


”Este regretabil ceea ce s-a întâmplat dar nu aș spune că este vorba despre un incident grav, pentru că persoana în cauză nu a fost reținută. Nu există suspiciuni de terorism în acest caz. Se mai întâmplă pe aeroporturi diverse acțiuni imprevizibile”, a mai spus Ciceo.

Întrebat dacă știe care sunt motivele pentru care bărbatul a intrat ilegal pe pistă și apoi în avion, directorul aeroportului clujean a spus că ancheta este în desfășurare și nu poate oferi amănunte.


Reprezentanţii aeroportului au subliniat că bărbatul şi-a făcut poze în avion, inclusiv în cabina piloţilor, iar după ce a dat declaraţii în faţa poliţiştilor de frontieră şi a fost lăsat să plece, le-a postat pe Facebook.

Citeşte şi: Un bărbat a păcălit securitatea Aeroportului Cluj, a fugit pe pistă și și-a făcut poze în cabina piloților

Ultimele Stiri
abonare newsletter