Actualitate

Primăria pune la bătaie 1,5 milioane lei pentru demolarea clădirilor ilegale

Administrația publică din Cluj-Napoca vrea să încheie un acord cadru pentru demolarea clădirilor ilegale din municipiu.

Foto arhiva Foto arhiva

Acordul cadru pe care îl va încheia Primăria Cluj-Napoca cu firma câștigătoare a licitației va fi valabil doi ani. În urmă cu câteva zile, Primăria a publicat un anunț în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Firmele pot să depună ofertele până în 3 februarie. Valoarea estimată a contractului este de peste 1,5 milioane lei, fără TVA, iar banii vor fi alocați din bugetul local.

Contractul are ca obiect “execuția lucrărilor de desființare a construcțiilor executate nelegal de către persoane fizice/juridice pe domeniul privat al acestora”. Acordul cadru va fi încheiat cu un singur operator, valoarea celui mai mare contract subsecvent fiind stabilită la aproximativ 152.000 lei, fără TVA. “Contractele se vor încheia ori de câte ori va fi necesar, în principiu lunar”, se arată în anunțul Primăriei.


Printre imobilele construite în Cluj-Napoca în condiţii dubioase se numără Hotel Cristian din Piaţa Mihai Viteazul. Pe baza unei autorizaţii pentru gheretă, emisă în 2004, din timpul mandatului de primar al lui Gheorghe Funar, a fost pusă pe picioare o rotiserie, apoi s-a tot extins până când a ajuns un imobil pe mai multe nivele. Proprietarul este Cristian Pocol, un controversat om de afaceri local.

Acelaşi personaj a construit clădirile din Piaţa Mărăşti, tot pe baza unei autorizaţii de gheretă.


În 2006, Primăria Cluj-Napoca a amendat cu 1 miliard lei vechi proprietarul unui bloc din cartierul Mănăştur, Aleea Negoiu care începuse că ridice construcţia fără autorizaţie. La câteva luni, aceeaşi amendă a fost aplicată şi în cazul unei hale de pe Bulevardul Muncii. În cazul blocului de pe Aleea Negoiu, autorităţile locale au cerut atunci demolarea lui, dar în 2010 construcţia a intrat în legalitate şi Primăria a renunţat de demolarea construcţiei. Primarul de atunci, Sorin Apostu declara, printre altele, că proprietarul construcţiei a fost de bună credinţă, a plătit amenda şi s-a oprit la patru etaje. Mai mult, erau în joc şi oamenii care plătiseră deja pentru apartamente fără să ştie că blocul este construit ilegal.

În 2013, Primăria Cluj-Napoca a demolat o clădire care se afla pe un teren expropriat. Demolarea s-a făcut pe baza unor documente emise de Consiliul Județean care atestau faptul că acea clădire se afla pe un teren expropriat și bloca construirea noii piste a aeroportului. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter