Actualitate

Popularitate lui François Hollande a crescut după atentatele din Franţa

François Hollande, extrem de nepopular până recent, a înregistrat o creştere istorică a popularităţii, de 21 de puncte, ajungând la 40 la sută opinii favorabile, potrivit unui sondaj.

Niciodată până în prezent nu a fost înregistrat un progres atât de important de institutul de sondaje Ifop, a declarat pentru AFP Frédéric Dabi, care conduce unul dintre departamentele institutului. Premierul francez Manuel Valls a câştigat 17 puncte, ajungând la 61 la sută cotă de popularitate, superioară celei de la preluarea funcţiei, în aprilie 2014.

Acest sondaj a fost realizat în perioada 16-17 ianuarie, adică după atentatele jihadiste soldate cu moartea a 17 persoane la Paris şi după manifestaţiile din Franţa de la 11 ianuarie împotriva acestor acte, care au reunit aproximativ patru milioane de persoane.


Şeful statului şi premierul sunt foarte clar creditaţi pentru modul în care au gestionat această criză, afirmă Dabi. "Este un fenomen rar în istoria barometrelor de opinie", a adăugat expertul. "Singurul caz analog este François Mitterand care a câştigat 19 puncte în momentul războiului din Golf în perioada ianuarie-martie 1991".

La întrebarea "aprobaţi sau dezaprobaţi acţiunea lui François Hollande ca preşedinte al Republicii?", 40 la sută dintre persoanele intervievate au răspuns pozitiv, faţă de 19 la sută în decembrie 2014. Numărul celor care dezaprobă a scăzut la 59 la sută.


Aceeaşi întrebare pentru Manuel Valls, în calitate de premier, a primit 61 la sută răspunsuri pozitive, o creştere de 17 puncte, în timp ce proporţia celor care dezabrobă acţiunile sale a scăzut cu 16 puncte, la 39 la sută.

Acest sondaj Ifop-Fiducial, realizat pentru săptămânalul Paris-Match şi Sud Radio, a fost efectuat prin telefon pe un eşantion format din 1.003 persoane reprezentative pentru populaţia franceză cu vârsta peste 18 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter