Actualitate

O nouă licitaţie la Răchiţele-Ic Ponor. De 6 ani, CJ Cluj se chinuie să termine drumul de 20 km

Consiliul Judeţean Cluj a anunţat că va organiza o nouă licitaţiepentru finalizarea drumului turistic de la Răchiţele-Ic Ponor. Acest proiect este unul din multele proiecte ratate ale CJ Cluj, cu numeroase nereguli şi cu o expertiză care arată că tot ce s-a construit până acum pune în pericol siguranţă rutieră şi pietonală, experţii propunând inclusiv demolarea a ceea ce s-a construit. Cine va suporta pagubele de până acum?

Consiliul Judeţean Cluj a trimis pentru validare către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) documentaţia de atribuire a contractului care vizează proiectarea şi execuţia restului de lucrări la obiectivul „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor”.

Contractul urmează a fi executat în două etape şi va implica execuţia lucrărilor de drumuri, a lucrărilor de scurgere a apelor şi consolidări cu anrocamente, lucrări de consolidare cu gabioane, lucrări de consolidare cu ziduri de sprijin, lucrări de execuţie şi de reparaţie a podeţelor, lucrări de amenajare a terenului şi lucrări de semnalizare, confecţionarea şi montarea de plăci de informare şi publicitate etc. Totodată, asistenţa tehnică va fi realizată de un proiectant.


Valoarea totală estimată a contractului de achiziţie publică, pe ambele etape, este de 18.211.662 lei, fără TVA, finanţarea fiind asigurată atât din bugetul judeţului Cluj, pentru cheltuielile neeligibile aferente primei etape, cât şi din fonduri nerambursabile (Fondul European de Dezvoltare Regională/POR) pentru execuţia lucrărilor din etapa a doua. Durata de implementare a contractului este de şase luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

„Împreună cu directorul Avram de la RAADPP Cluj am reuşit să punem la punct, în regim de maximă urgenţă, un proiect de executare a restului de lucrări la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor, astfel încât să reuşim finalizarea obiectivului în termen de maxim şase luni de la semnarea contractului, astfel încât să nu existe riscul de a pierde finanţarea de la UE. Lucrările sunt structurate pe două etape, în prima dintre acestea vom aduce lucrările de infrastructură la starea lor iniţială, aşa cum au fost abandonate  în trimestrul III al anului 2012, urmând ca, în cea de-a doua etapă, să realizăm efectiv lucrările rămase de executat până la finalizarea integrală a obiectivului”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Horaţiu Cătărig. 


În acest moment, contractul de reabilitare a drumului Răchiţele – Prislop – Ic Ponor, pe o lungime totală de 20,5 km, este finalizat în proporţie de cca. 70%. Valoarea totală a proiectului este de 59.678.410,51 lei, acesta vizând, în principal, îmbunătăţirea traficului rutier pe drumurile judeţene DJ 108C şi DJ763, conectarea zonei la circuitul turistic naţional şi, respectiv, valorificarea potenţialului turistic extrem de ridicat al zonei.

În septembrie 2014, Monitorul de Cluju scria că judeţul Cluj este bun de plată în cazul lucrărilor la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor. Consiliul Judeţean Cluj va scoate banii pentru plata lucrărilor pentru finalizarea acestui drum, în contextul în care planează suspiciuni de fraudă în construirea acestui obiectiv. Inclusiv, Ministerul Dezvoltării Regionale a avertizat conducerea CJ Cluj că există riscul ca întreg contractul de finanţare să devină neeligibil din cauza fraudelor.


Expertiza comandată de Consiliul Judeţean Cluj la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor a scos la iveală nenumărate nereguli ce pun în pericol siguranţă rutieră şi pietonală. De la betoane care nu se încadrează în clasa minimă de rezistenţă până la fisuri, experţii propun inclusiv demolarea a ceea ce s-a construit.

abonare newsletter