Actualitate

VIDEO „Je suis muslim”: musulmanii din afara Europei se revoltă împotriva caricaturii blasfemiatoare

Nu toată lumea este de acord să se solidarizeze cu victimele atentatorilor de la Paris. În comunitățile musulmane de pe cele două continente din proximitatea Europei, mii de oameni au protestat în ultimele zile împotriva coperții de pe ultimul număr al revistei de satiră politică Charlie Hebdo.

În Somalia, studenții au ieșit pe străzi afișând pancarte prin care declarau apartenența și fidelidatea față de cultul islamic : „Je suis muslim” și ”îl iubesc pe Profetul meu” afirmă aceștia. Sâmbătă dimineață,  la trei zile după apariția ediției comemorative a Charlie Hebdo, aceștia au mărșăluit pe străzile capitalei Mogadishu pentru a-și exprima nemulțumirea față de caricatura de pe coperta ultimului număr ar controversatei reviste, relatează DailyMail.

În Pakistan, o efigie reprezentându-l pe liderul francez Francois Hollande a fost incendiată. În timp ce acesta a declarat că protestatarii nu înțeleg atașamentul europenilor față de libertatea de exprimare, musulmanii pakistanezi afirmă că reprezentarea profetului constituie o formă de atac asupra religiei lor. Grupul de protestatari pakistanezi a fost organizat de asociații de avocați, îmbrăcați în costum și cu cravată. Prin sloganurile exprimate, aceștia condamnă „actele anti-islamice”. Vineri dimineață un, grupuri de protestatari pakinstanezi au încercat să  forțeze accesul în clădirea consulatului Franței, fiind dispersați de forțele de ordine, care au folosit tunuri cu apă, bastoane și gaze lacrimogene.


Joi, primul-ministru Nawaz Sharif a condamnat în Parlament caricaturile publicate de Charlie Hebdo, în timp ce liderii religioși au cerut spânzurarea caricaturiștilor de la revistă și au îndemnat populația să se alăture protestelor.


În statul Niger, la o zi după ce cinci oameni au murit în urma protestelor pe seama caricaturilor, protestatarii din Niamey au atacat o secție de poliție și au incendiat mai multe mașini ale instituției, după ce polițiștii au interzis o întâlnire a protestatarilor la moscheea principală a orașului.


Proteste similare au mai avut loc în Senegal, Mali, Mauritania și Algeria, când, după rugăciunea de dimineață, au existat ciocniri între protestatari și forțele de ordine. În Iordan, aproximativ 2000 de simpatizanți ai Frăției Musulmane au organizat proteste.

Turcia, din ce în ce mai departe de Europa

Revista de analiză politică international „Foreign Affaris” analizează reacțiile venite din Turcia în urma recentelor evenimente și constată decalajul progresiv față de occident. Liderii turci au avut reacții opuse față de colegii lor europeni, și au denunțat evenimentele de săptămâna trecută ca pe un atac asupra Islamului.


Precum în ale țări cu populație musulmană majoritară, nici Turcia nu pare să acorde libertății presei o valoare prea mare: în timp ce revista de orientare stângistă Cumhuriyet decisese să publice un număr special dedicat Charlie Hebdo, poliția turcă a dat buzna în imprimeria ziarului, pentru a se asigura că imaginea Profetului de pe coperta revistei nu va fi inclus. Politicienii turci s-au arătat și ei indignați de „ofensele aduse islamului”, vice-premierul Yalcin Akdogan declarând că „cei ce publică imagini cu referire la sublimul nostrum profet și astfel ignoră sentimentele sacre ale musulmanilor, se fac responsabili de provocare și agitație”. O curte de justiție din Diyarbakir a ordonat autorității de telecomunicații turce îngrădirea accesului la paginile de internet care publică coperta ultimului număr al Charlie Hebdo.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter