Actualitate

Sunteţi de acord cu legile „Big Brother"?

Resuscitate de recentele evenimente sângeroase din Franța, discuțiile pe marginea proiectelor de lege privind controlul comunicațiilor sunt mai disputate ca oricând.

Legile „Big Brother” agită spiritele în România. Adjunctul secretarului de stat american pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, le-a recomandat instituţiilor statului să promulge legile „Big Brother”, deşi  aceste legi au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională.

Într-un interviu acordat pentru ziare.com directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a declarat că legea retenţiei datelor este un instrument ce va permite SRI să acţioneze preventive împotriva terorismului în contextual erei informatice.


„Legea privind retenţia datelor există şi funcţionează în toate statele europene. Lipsa ei slăbeşte operaţional posibilitatea Serviciului de a investiga, de a acţiona preventiv (...) Aceste instrumente sunt folosite de terorişti, de exponenţi ai crimei organizate. Pentru ca oamenii să trăiască în linişte, să-şi ducă în siguranţă copiii la şcoală, nu putem să acţionăm în scop preventiv în această eră cu mijloacele lui Sherlock Holmes”, a afirmat Maior.

„Consiliul ar trebui să avizeze orice proiect de lege care, într-o anume modalitate, ar putea avea legătură cu activitatea judiciară”, a spus Tiberiu Niţu, după şedinţa de plen a CSM de joi.


Declaraţia procurorului general vine după ce, joi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a discutat despre necesitatea ca CSM să fie consultat înainte de promulgarea Legii privind securitatea cibernetică.

Referitor la instrumentele de care dispun autorităţile pentru a identifica infractorii, Tiberiu Niţu a spus că problema apare atunci când este vorba despre convorbiri telefonice pe care suspecţii le-au avut înainte de declanşarea unei urmăriri.


„Sunt anumite categorii de infracţiuni pentru care, în vederea dovedirii faptelor infracţionale, este nevoie să accesezi ceea ce s-a întâmplat în trecut, pentru că pe viitor există instrumente foarte bune şi care ne sprijină foarte mult. Problema noastră vine pentru acele fapte care s-au întâmplat deja, şi aici avem nevoie de aceste instrumente, ca ele să fie potrivite”, a subliniat Niţu.

O lege cu mai multe moașe

Şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a declarat, după şedinţa plenului, că membrii CSM ar trebui să aibă un cuvânt de spus înainte de promulgarea legii privind securitatea cibernetică, precizând că un grup de lucru va analiza acest act normativ.


„Cu privire la Legea securităţii cibernetice, noi am găsit de cuviinţă să dezbatem, într-un grup de lucru, în ce măsură avem posibilitatea să intervenim în faza în care este această procedură”, a spus Marius Tudose, întrebat despre propunerea făcută în şedinţa de plen a CSM de către judecătorul Horaţius Dumbravă.

Întrebat în legătură cu promulgarea Legii securităţii cibernetice fără un aviz al CSM, Marius Tudose a spus: „Noi ne-am dori promulgarea legii cu condiţia ca, înainte de promulgare, CSM să aibă un cuvânt de spus în această chestiune”.


Judecătorul Horaţius Dumbravă a susţinut joi, în şedinţa plenului, că CSM trebuie să susţină necesitatea autorizării prealabile a unui judecător pentru acces la datele necesare identificării unui abonat chiar şi de către un serviciu de informaţii sau alte instituţii publice.

El a arătat că CSM ar trebui să ceară preşedintelui Klaus Iohannis, în funcţie de decizia pe care Curtea Constituţională o va da, să nu promulge proiectul de lege privind securitatea cibernetică şi să solicite Parlamentului să discute toate legile privind comunicaţiile electronice în regim de urgenţă, pentru a nu exista sincope de reglementare între aceste proiecte de lege.

Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a declarat joi, 15 ianuarie,  la sediul instituției că așa numitele legi „Big Brother” au fost deja verificate în vara lui 2014 și au fost declarate neconstituționale, iar reglementarile in acest domeniu trebuie să respecte drepturile și libertățile fundamentale. „Dacă legile acordă suficiente garanții pentru respectarea textelor din Constituție care se referă la secretul corespondenței și dreptul la viață privată și așa mai departe, noi nu avem nimic împotrivă să facă ce vor ei, numai să apere țara de terorism”, a explicat Zegrean.

Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul pe care îl conduce nu îşi asumă răspunderea pe legea „Big Brother”. Varianta asumării răspunderii a fost înaintată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi respinsă ferm de premier.

SUNTETI DE ACORD CU LEGILE "BIG BROTHER"? VOTEAZA AICI!

abonare newsletter