Actualitate

A apărut primul număr al revistei Charlie Hebdo după atacurile armate din Paris

Supravieţuitorii de la săptămânalul de satiră Charlie Hebdo au publicat miercuri primul număr de după atentat, pe a cărui primă pagină apare un Mahomed cu lacrimi în ochi, în urma atacurilor armate care au bulversat Franţa, o ţară care a intrat în "război împotriva terorismului".

La o săptămână de la atacul armat comis la sediul său miercurea trecută - soldat cu 12 morţi -, ziarul a anunţat un tiraj de trei milioane de exemplare, faţă de 60.000 de obicei, cu versiuni în numeroase limbi străine (engleză, turcă, spaniolă, între altele).

Din Europa şi până în Australia, numeroase ziare din lume au reprodus fără să aştepte această copertă a unui număr excepţional, pregătit în sediul cotidianului de stânga Libération. Deasupra desenului cu Mahomed, pe fond verde, culoarea islamului, titlul "Totul este iertat" tranşează cu tonul adesea feroce al ziarului.


Însă portretul profetului - care ţine o pancartă pe care scrie "Je suis Charlie" (Eu sunt Charlie), agitată de aproape patru milioane de manifestanţi duminică, pe străzile Franţei - provoacă nemulţumire în lumea musulmană.

Publicarea acestor desene "insultătoare la adresa Profetului" va "intensifica ura", a apreciat marţi seara Al-Azhar, una dintre cele mai prestigioase insituţii ale islamului sunnit cu sediul în Egipt.


O parte a exemplarelor Charlie Hebdo urmează să fie distribuită în Turcia împreună cu cotidianul Cumhuriyet. În trecut, miniştri din Guvernul islamo-conservator aflat la putere din 2002 au denunţat "provocările" săptămânalului francez.

În Franţa, principalele organizaţii musulmane au îndemnat comunitatea "să-şi păstreze calmul" şi "să respecte libertatea de opinie", iar cel mai mare ziar de satiră francez, Le Canard Enchaîné, a dezvăluit că a primit ameninţări la o zi după masacrul de la Charlie Hebdo.

Ultimele Stiri
abonare newsletter