Actualitate

Reuniune pe tema securităţii la Palatul Elysée, după marșul împotriva terorismului

O reuniune la vârf, consacrată securităţii interne, urma să aibă loc luni dimineaţa la Palatul Elysée, la o zi după o mobilizare istorică, atât la Paris cât şi în toată Franţa, împotriva terorismului islamist care a îndoliat ţara.

Marșul de la Paris împotriva terorismului (2015). Sursă foto: www.20minutes.fr Marșul de la Paris împotriva terorismului (2015). Sursă foto: www.20minutes.fr

Confruntându-se cu o ameninţare cu noi atentate mai prezentă ca niciodată, preşedintele François Hollande îi strânge în jurul său pe premierul Manuel Valls, pe miniştrii de Interne Bernard Cazeneuve şi Justiţiei Christiane Taubira, dar şi pe şefii serviciilor de securitate.

"Franţa nu a terminat cu ameninţările", a avertizat vineri preşedintele francez, în timp ce Guvernul a recunoscut "breşe" în securitatea ţării, angajate în mai multe teatre de operaţiuni împotriva unor mişcări jihadiste.


O maree umană record, de peste 3,7 milioane de persoane, a mărşăluit duminică, atât în provincie, cât şi la Paris - cu François Hollande şi lideri străini în frunte, pentru a plânge suferinţa unei săptămâni de violenţe.

Cel puţin 3,7 milioane de manifestanţi în Franţa, dintre care 1,2-1,6 milioane la Paris potrivit Ministerului de Interne - "Charlie", "musulmani", "evrei" şi "poliţişti", o referire la cei 17 morţi din atentatele comise la Charlie Hebdo şi într-un magazin cu specific evreiesc - au defilat fără niciun incident pentru a-şi exprima refuzul faţă de terorismul islamist care a lovit timp de trei zile în inima capitalei.


Acest marş era conceput iniţial ca un omagiu victimelor celor trei jihadişti revendicaţi, inclusiv ireverenţioşilor desenatori de la Charlie Hebdo masacraţi miercuri, unei tinere poliţiste municipale ucise joi şi celor patru evrei asasinaţi în magazinul evreiesc vineri.

El a ajuns un eveniment fără precedent prin dimensiunea planetară pe care a luat-o şi imaginea uluitoare a unor lideri străini care au defilat la braţ câteva sute de metri: François Hollande, înconjurat de malianul Ibrahim Boubacar Keita şi cancelarul Angela Merkel, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la doar câţiva metri de premierul israelian Benjamin Netanyahu, britanicul David Cameron, regele Iordaniei, italianul Matteo Renzi sau preşedintele român Klaus Iohannis.

Ultimele Stiri
abonare newsletter