monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ungureanu, despre atentatul de la Paris:„În faţa răului nu avem chiar toate antidoturile utile“

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu consideră că, după atentatele de la Paris, Uniunea Europeană se află într-un moment critic pentru gândirea europeană şi pentru viitorul construcţiei europene. Ungureanu a subliniat, la Cluj, că acum, este pentru prima dată când se constată că întreaga construcţie europeană cere şi sacrificii umane.

Întrebat vineri, la Cluj-Napoca, despre atentatul de la Paris şi mai ales dacă România au motive de îngrijorare consilierul personal al preşedintelui Klaus Iohannis a spus că toţi cetăţenii europeni trebuie să aleagă „între libertăţi şi drepturi cetăţeneşti şi nevoia de siguranţă“.

„Nu este vorba doar de cetăţenii români, toţi cetăţenii europeni au datoria, astăzi, să înţeleagă că UE se află într-un moment de răscruce, când trebuie să alegem între libertăţi şi drepturi cetăţeneşti şi nevoia de siguranţă, când trebuie să înţelegem care este diferenţa dintre o atitudine deschisă către multiculturalitate sau o atitudine întoarsă către noi, în care Europa se transformă dintr-un spaţiu spaţiu al libertăţilor, într-o fortăreaţă. Este un moment critic pentru gândirea europeană, ca şi pentru viitorul construcţiei europene. Este un moment critic, se judecă cât de serioşi suntem în propriile noastre principii, principii care trec peste ceea ce înseamnă un eveniment atât de tragic, un atac atât de laş şi de dureros“, a spus Ungureanu.


În opinia acestuia, nu vom putea evolua în calitate de continent unit şi supus aceloraşi norme ale convieţuirii, „în cazul în care ne vom schimba atitudinea faţă de diferenţa etnică, faţă de diferenţa confesională, în situaţia în care vom deveni restrictivi cu libertăţile cetăţeneşti, drepturile noastre de zi cu zi“.

Ungureanu a subliniat totodată că tot „ceea ce s-a întâmplat din 2001 şi până azi arată că în faţa răului nu avem chiar toate antidoturile utile".