Actualitate

Tosca revine pe scena operei Cluj-Napoca, într-o nouă regie - VIDEO

Duminică, 11 ianuarie, va avea loc premiera operei Tosca, de Giacomo Puccini. După o absență de patru ani, Tosca revine pe scena operei clujene, cu montarea într-o regie nouă.

regizorul  Dan Lupea regizorul Dan Lupea

Noua reprezentație a creației italiene urmărește autenticitatea faptelor istorice, reflectată în recuzită, decoruri și costume, cât și construcția individuală a eroilor și insuflarea acestora cu pulsație reală. Este de așteptat ca opera să impresioneze și prin distribuția de primă clasă, în care se vor remarca: soprana Carmen Gurban (Flora Tosca), tenorul Sorin Lupu ( Mario Cavaradossi), baritonul Oleg Ionese ( Baritonul Scarpia). Regia artistică, luminile și scenografie sunt semnate de regizorul Dan Lupea,  într-o adaptare scenografică după Andrei Șchiopu.

Opera italiană în trei acte a fost realizată de către compozitorul Giacomo Puccini la cererea Republicii Italiene, din dorința de a onora victoria lui Napoleon Bonaparte în bătălia de la Marengo, de la 14 iunie 1800.


 În noua punere în scenă, locurile de desfășurare ale acțiunii sunt corept dispuse scenografic: Actul I se petrece în biserica Sant’Andrea della Vale, alături de râul Corso, cel de-al doilea act se construiește în temnița Palatului Farnese, iar cel de-al treilea surprinde Castelul Sant Angelo. Toate cele trei spații au fost redate fidel prin decoruri grandioase, de o verificitate impresionantă și o strălucire aparte, în pofida unui buget relativ modest oferit spectacolului.

„Trebuia să revenim la un spectacol Tosca, având în vedere toate mesajele primite din partea publicului clujean. Acesta este mare iubitor de montări clasice. Având în vedere că am avut un buget redus, a trebuit să găsim o soluție ca să putem realiza un spectacol, revenind la forma aceasta tradițională”, a declarat regizorul Dan Lupea. 


Etichete: spectacol tosca
Ultimele Stiri
abonare newsletter