Actualitate

FOTO - Noi imagini FABULOASE cu Coloanele Nebula ale Creației, surprinse de Telescopul Hubble

Telescopul Spațial Internațional Hubble a început în forţă cel de-al 25-lea an pe orbită, cu o serie de capturi impresionante ale uneia dintre cele mai reprezentative imagini ale sale, Coloanele Eagle Nebula ale Creației (Eagle Nebula Pillars of Creation).

Fotografiate pentru prima dată în urmă cu 20 de ani, în anul 1995, și considerate de atunci unele dintre imaginile reprezentative imagini ale telescopului Hubble, Coloanele Eagle Nebula ale Creației (Eagle Nebula Pillars of Creation) numite și Messier 16, sunt formate din trei turnuri impresionante de gaz și praf. Deși astfel de structuri cosmice sunt frecvente în regiunile în care formează stele, Coloanele Nebula ale Creației sunt cele mai fotogenice și evocatoare reprezentări capturate vreodată. De-a lungul anilor, ele au devenit atât populare încât au apărut în filme și la televiziune, au fost imprimate pe tricouri, perne, chiar pe timbre poștale.

Deși imaginea originală a formațiunilor cosmice a fost supranumită „Coloanele Creației”, noile imagini, surprinse la începutul acestui an de telescopul Hubble, arată că acestea sunt, de asemenea, și coloane de distrugere. Particulele de praf și gaz care formează aceste coloane sunt arse de radiațiile produse de stelele tinere care se formează în jurul lor iar vânturile puternice, provenite de la stelele mari, situate în apropierea lor, le erodează. Ceața albăstruie surprinsă de telescopul Hubble pe marginea coloanelor este produsă și evaporată în aer în urma căldurii transmise de stele tinere din jurul lor.


În imaginile surprinse la începutul acestui an de telescopul Hubble, Coloanele Crației sunt mult mai luminoase și se văd mult mai clar datorită noi camere de fotografiat instalată în 2009. În plus față de aceaste noi imagini mai spectaculoase decât cele originale, Hubble a realizat și o imagine bonus, obținută cu ajutorul luminii infraroșie. Aceasta imagine arată mai în detaliu felul în care praful și gazul cosmic de combină și formează coloanele, în imagine acestea fiind surprinse ca niște siluete înconjurate, în fundal, de stele.

Etichete: imagini
abonare newsletter