Actualitate

Guvernul impune un nou certificat revoluţionarilor

Revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, vor fi obligaţi să obţină noi certificate prin care să ateste că au avut "un rol determinant" la Revoluţie, pentru indemnizaţii, a decis Guvernul.

Guvernul a modificat în ultima ședință din acest an Legea recunoștinței față de eroii martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției din 1989, în sensul în care beneficiază de recunoștința statului român numai persoanele care au avut un rol determinant în victoria Revoluției din 1989.

Astfel, Guvernul a introdus titlul de "Luptător cu rol determinant" pentru care este nevoie de obținerea unui nou certificat de revoluționar acordat celor care, "în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției din 1989, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și aparat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului".


Persoanelor care dețin în prezent titlul de "Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite" li se vor elibera noi certificate pentru obținerea titlului de "Luptător cu Rol Determinant", dacă îndeplinesc condițiile stabilite de lege și au avizul unei comisii parlamentare. Această comisie va înainta, ulterior, șefului statului propunerile de atribuire a acestui titlu.

Cererile pentru acordarea titlului de "Luptător cu Rol Determinant" se vor depune în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței.


Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial de marți.                  

În sprijinirea noului titlu de revoluţionar, Guvernul a decis să modifice şi modul de prezentare a Revoluţiei, din primul articol din Legea revoluţionarilor, şi să nu mai fie utilizată sintagma" Revoluţia română din decembrie 1989, declanşată prin revolta populară de la Timişoara, continuată în Bucureşti şi în alte localităţi ale ţării şi transformată în revoluţie antitotalitară, sprijinită de armată, care a condus la căderea regimului comunist şi la instaurarea democraţiei, constituie un moment crucial în istoria României", ci o altă sintagmă potrivit căreia "Revoluţia Română din Decembrie 1989, declanşată prin revolta populară de la Timişoara, continuată în municipiul Bucureşti şi în alte localităţi ale României, unde revoltele cetăţenilor români au fost reprimate de forţele de ordine şi s-au soldat cu morţi, răniţi sau arestaţi, a condus la dobândirea libertăţii şi la instaurarea democraţiei în România, constituie un moment crucial în istoria ţării".


Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să amâne pentru următorii doi ani, până în 2017, plata indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, precum şi copiii eroilor-martiri.

Ulterior, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat că Guvernul va trimite rapid o erată către Monitorul Oficial, pentru a corecta acel articol. El a arătat însă că, într-una din următoarele şedinţe de guvern, va fi emisă şi o ordonanţă care va stabili "cum se face plata în 2015", fără alte detalii.


Vâlcov a mai arătat că a discutat şi cu oficialii Consiliului Legislativ, care au avizat ordonanţa de urgenţă, şi că le-a transmis că acel articol a fost introdus în actul normativ dintr-o "greşeală" a Ministerului Finanţelor.

Ministerul Finanțelor a transmis şi un comunicat în care susţinea că revoluţionarii care au dreptul la indemnizaţii reparatorii după evenimentele din decembrie 1989 vor primi sumele aferente şi în 2015 şi 2016 şi că în ordonanţa privind amânarea plăţilor pentru doi ani apărând o "eroare materială", care va fi corectată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter